Ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că susţine construirea Institutului Regional de Boli Cardiovasculare, dar a recunoscut totodată că nu ştie care va fi linia de finanţare.

Ministrul Marcel Boloş a declarat jurnaliştilor că în prezent sunt luate în calcul două opţiuni privind finanţarea lucrărilor de construire şi dotare a viitorului Institut Regional de Boli Cardiovasculare: fie prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, fie prin politica de coeziune a Comisiei Europene, respectiv prin Programul Operaţional de Sănătate.

„Chiar mâine am întâlnire cu colegii din minister pentru a gândi mecanismul, inclusiv pe politica de coeziune în cadrul căreia intra şi institutul din Iaşi. Vom lua o decizie finală, cred eu, una care să rezolve cât mai mare parte din proiectele de investiţii din structura de sănătate”, a declarat ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

Acesta a declarat că a vizitat în cursul dimineţii spitalul în al cărui spaţiu funcţionează, pe două etaje, şi Institutul de Boli Cardiovasculare.

„Am văzut la faţa locului situaţia şi activitatea pe care o desfăşoară institutul. Sunt de felicitat. În condiţiile în care acolo sunt cam înghesuiţi, pot şi fac eforturi ca să-şi desfăşoare activitatea. În ceea ce mă priveşte pe mine ca membru al Guvernului, aveţi toată susţinerea pentru ca institutul să poată să fie pus ca proiect în zona aceasta a finanţărilor europene, fie că discutăm de PNRR, fie că discutăm de Programul Operaţional de Sănătate. Este o nevoie de el pentru că este un bazin foarte mare pe care îl deserveşte institutul, de cinci milioane de locuitori”, a declarat ministrul Fondurilor Europene.

Marcel Boloş a declarat totodată că a văzut şi harta distribuţiei centrelor de chirurgie cardiovasculară la nivel regional şi naţional.

„Spre regretul meu, în zona Moldovei aveţi un singur centru cu două etaje, în timp ce în ţară sunt mult mai concentrate şi sunt multe alte posibilităţi ca să se intervină pe zona aceasta a afecţiunilor cardiovasculare”, a declarat ministrul Marcel Boloş.

Ministrul Fondurilor Europene a subliniat totodată că întotdeauna Guvernul României a acordat o atenţie deosebită acestui tip de investiţii.

„Am avut o întâlnire cu reprezentanţii BEI (Băncii Europene de Investiţii -n.r) pentru ca ceea ce nu se poate asigura din fondurile politicii de coeziune, să fie asigurate prin împrumuturi pe care guvernul le face prin BEI. Avem în vedere şi acest mix de surse de finanţare. În ideea că Guvernul face eforturi pentru ca astfel de proiecte să se implementeze. E nevoie de acest institut. L-am văzut la faţa locului. Cât mă priveşte aveţi un susţinător”, a precizat ministrul Marcel Boloş, citat de Agerpres.

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, a declarat că Institutul Regional de Boli şi Chirurgie Cardiovasculară reprezintă „o gură de oxigen” pentru întreaga regiune a Moldovei, nu doar pentru Iaşi. Acesta spune totodată că zona de nord est a României este singura regiune din Europa care nu beneficiază de servicii de calitate în acest domeniu medical, pentru că actuala structură în care funcţionează Institutul de Boli Cardiovasculare nu poate face faţă tuturor cerinţelor venite din partea pacienţilor.

Instituţia medicală care ar urma să fie construită pe teritoriul comunei Miroslava, o suburbie a municipiului reşedinţă ar urma să aibă aproximativ 28 de secţii şi departamente, şapte dintre ele fiind specializări unice la nivel naţional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here