Foto: Guvernul României

O singură doză a vaccinului Oxford-AstraZeneca sau Pfizer-BioNTech reduce cu 65% riscul de infectare cu Covid și asigură protecție atât persoanelor în vârstă sau vulnerabile cât și celor tineri și sănătoși, arată un studiu citat de BBC și The Guardian.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 350.000 de persoane. Rezultatele publicate de Universitatea Oxford și Institutul Național de Statistică din Marea Britanie reprezintă o veste încurajatoare pentru campania de vaccinare, notează The Guradian, adăugând că este primul studiu care arată impactul vaccinării în ceea ce privește apariția de noi cazuri de infectare și reacția de imunizare raportate la un grup mare de oameni reprezentativ pentru întreaga populație adultă.

Studiul arată că vaccinurile nu doar că previn spitalizarea și decesul, dar ajută la limitarea răspândirii virusului și blochează astfel un noul val pe măsură ce Marea Britanie începe să renunțe gradual la restricțiile impuse din cauza pandemiei.

Cercetătorii au analizat testele Covid provenind de la peste 350.000 de britanici, în intervalul decembrie-aprilie. Ei au stabilit că la 21 de zile de la prima doză, adică exact perioada care este necesară pentru ca organismul să dezvolte anticorpi, numărul cazurilor noi de infecții a scăzut cu 65%.

O a doua doză de Pfizer consolidează protecția, reducând rata cu 90% pentru cazuril simpotmatice și cu 70% pentru asimtomatici. Studiul nu a evaluat impactul celei de-a doua doze a vaccinului AstraZeneca, pe motiv că acesta a fost aprobat mult mai târziu și este prea devreme pentru concluzii.

Autorii britanici ai studiului mai susțin că organismul a dezvoltat mult mai repede un volum mult mai mare de anticorpi după administrarea primei doze cu serul Pfizer, pentru ca ulterior să scadă la un nivel similar cu cel oferit de serul AstraZeneca, mai ales la persoanele în vârstă.

Deși reacția sistemului imunitar a fost diferită, autorii studiului spun că un nivel ridicat de anticorpi a fost atins la 95% din persoanele care au participat la cercetare.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here