A murit medicul Adrian Lobonțiu, primul chirurg din lume care a operat cu robotul Da Vinci. Anunțul a fost făcut, luni, de soția sa.

Medicul a decedat în locuința sa din SUA.

Înmormântarea va avea loc, în cadru restrâns, în orașul natal, Târgu Mureș.

Adrian Lobonțiu s-a născut în anul 1967, în orațul Reghin, judetul Mures. Este absolvent al Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures

De numele sau se leagă, printre altele, prima operație de chirurgie robotică din lume, cu robotul chirugical Da Vinci, efectuată în Franta, precum și prima operatie transorala minim invazivă, realizată la Bruxelles.

Desemnat de celebrul centru biografic din Cambridge drept cel mai bun medic specialist al anului 2006 (International Health Professional of the Year 2006), romanul marca, trei ani mai târziu, o premierî la nivel mondial si în chirurgia obezității. În 2009, el a realizat o intervenție fărî incizie, sângerări sau cicatrice, micșorând stomacul unei paciente de 190 de kilograme. Pentru asta a folosit tehnica pe care chiar el a inventat-o: a introdus prin gura pacientei un aparat cu care a absorbit anumite părți ale stomacului, cu ajutorul unui sistem de vid, iar ulterior l-a fixat cu capse confecționate din prolen, un material special, ușor și rezistent. Evenimentul a avut loc la Paris, la spitalul Poissy.

Adrian Lobonțiu a fost de Membru al Societății Americane a Chirurgilor Gastrointestinali și Endoscopisti (SAGES) din anul 2005 și de Membru (Fellow) al Colegiului de American al Chirurgilor (ACS) din 2010. A petrecut în calitate de chirurg aproape 20 de ani petrecuți în sistemul medical din Franța și aproape 8 ani în SUA, având în paralel experiență managerială, fiind licențiat al “Graduate School of Business: Executive Program in Leadership” din anul 2012 al Universității Stanford, California, SUA, Program de Management al Executivilor în domeniul Sănătății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here