Cancerul rămâne cea de-a doua cauză de deces în lume, deși cel puțin o treime dintre cancerele frecvente pot fi prevenite. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), România prezintă o rată de incidență și mortalitate crescută pentru cancerul pulmonar, fiind urmat de cel colorectal și mamar.

Cancerul rămâne cea de-a doua cauză de deces în lume, deși cel puțin o treime dintre cancerele frecvente pot fi prevenite.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), România prezintă o rată de incidență și mortalitate crescută pentru cancerul pulmonar, fiind urmat de cel colorectal și mamar.

În acest context alarmant, Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România (FASFR), a organizat în perioada 16-22 noiembrie 2020 Campania Națională de Sănătate Publică OncoFight, alături de cele 8 Asociații Locale membre și Asociația Parteneră din Republica Moldova, cu sprijinul companiei Novartis.

Principalul obiectiv al acestei campanii a fost informarea populației cu privire la tipurile de cancer care pot fi prevenite și depistate precoce prin teste de screening.

Publicul țintă a fost diferit din punct de vedere al categoriilor sociale, al vârstei și al educației.

Mesajul campaniei a ajuns la studenți ai facultăților de farmacie și nu numai: elevi, părinți, bunici, pacienți din farmacie, cabinete de medicină de familie, cabinete stomatologice, spitale etc. Astfel, în urma activităților desfășurate, am reușit să ajungem la un număr de 3800 persoane ale publicului larg în urma webinar-ului, 2100 persoane ale publicului larg ce au vizionat clipul video distribuit în mediul online în cadrul căruia a fost prezentat sistemul ABCDE, una dintre tehnicile de analiză a alunițelor, 1570 pacienți în unități medicale și farmaceutice, 750 studenți farmaciști, 300 elevi, 113 voluntari.

Pentru a afla nivelul de conștientizare și comportamentul populației legat de cancer, am distribuit în mediul online, publicului larg, la nivel național cu ajutorul Asociațiilor Locale, un formular care ne-a ajutat să realizăm o statistică națională.

Acesta se bazează pe răspunsurile a 1303 persoane chestionate, majoritatea fiind persoane de sex feminin din categoria de vârstă 15-24 ani.Rezultatele sunt majoritar pozitive și încurajatoare.

Astfel, câteva dintre concluziile sondajului sunt:

• 87% dintre participanții la studiu au afirmat că știu factorii de risc pentru cancer, recunoscându-i pe cei menționați în formular: tutunul, alcoolul, obezitatea, radiațiile ultraviolete.

• 97% dintre participanții la studiu au răspuns că anumite tipuri de cancer pot fi prevenite

• 76% dintre participanții la studiu au realizat corelația între Testul Babeș-Papanicolau și cancerul de col uterin și în procent și mai mare, de 82%, știu că poate contribui la diagnosticarea precoce a anumitor tipuri de cancer.

Astfel, se poate aprecia faptul că un mare segment al populației chestionate cunoaște principalii factori de risc pentru cancer și că există anumite tipuri ce pot fi prevenite.Rezultatele îngrijorătoare s-au obținut însă în ceea ce privește una dintre metodele de prevenție a cancerului și anume testele de screening.

Doar 52% dintre respondenți au informații despre acestea, iar 78% dintre ei nu și-au făcut niciodată un astfel de test. Totodată, doar 52% dintre persoanele chestionate cunosc unul dintre criteriile de evaluare ale alunițelor.

”Ca viitori profesioniști în domeniul sănătății, dorim să tragem un semnal de alarmă asupra dezinformării populației cu privire la metodele de prevenție a cancerului. Atunci când este identificat din timp, cancerul are mai multe șanse să răspundă la un tratament eficient și poate avea ca rezultat o probabilitate mai mare de supraviețuire, o morbiditate mai mică și un tratament mai puțin costisitor”, precizează un comunicat de presă FASR.

Screeningul are ca scop identificarea persoanelor cu anomalii sugestive ale unui cancer specific, care nu au dezvoltat niciun simptom și le trimit imediat pentru diagnostic și tratament. Astfel de teste de screening sunt următoarele: mamografia, în cazul cancerului de sân, colonoscopia, în cazul cancerului colorectal, examenul citologic vaginal (testul Babeș-Papanicolau) și testarea HPV, în cazul cancerului de col uterin.

Pentru a încuraja efectuarea testelor de screening, am organizat un giveaway în colaborare cu SkinMed Clinic, în cadrul căruia au fost oferite 10 dermatoscopii. Avem obligația morală de a ne implica activ și constant în îmbunătățirea stării de sănătate a comunității din care facem parte.

Solicităm tuturor profesioniștilor din domeniul sănătății să acorde o importanță sporită acestui subiect, să urmeze toți pașii necesari diagnosticării corecte și recomandării unei scheme de tratament adecvate, alături de oferirea tuturor informațiilor, detaliilor și indicațiilor necesare pacientului. Încurajăm luarea de măsuri în acest sens de către autoritățile competente și de către fiecare dintre noi, prin efectuarea unui control periodic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here