Medicul Amelia Voinea scrie în RaportuldeGarda.ro că manifestările gastrointestinale ar putea fi primele simptome de infectare cu noul coronavirus. Există dovezi că virusul SARS-CoV-2 s-ar putea transmite pe cale fecal-orală, nu doar prin tuse și strănut.

Recomandările actuale în diagnosticul și prevenția infecției COVID19 se concentrează pe manifestările respiratorii ale bolii (tuse seacă, dificultăți în respirație, febră), însă noi studii arată posibilitatea de transmitere fecal-orală a SARS-CoV-2 și de subdiagnosticare a simptomelor gastrointestinale ale bolii (diaree, greață, vărsături, disconfort abdominal).

Modul de replicare a virusului SARS-CoV-2 la nivel celular

Sursă: Nature Reviews/Micribiology

SARS-CoV-2 este un coronavirus, înrudit cu SARS și MERS. Ca orice virus, pentru a se multiplica trebuie să infecteze o celulă. În primă fază se atașează cu ajutorul unor receptori de suprafață de celula care va fi infectată. Apoi își introduce materialul genetic (ARN viral) în aceasta, pe baza căruia, folosind resursele celulei, sunt produse copii virale. Acestea sunt eliberate în afara celulei pentru a infecta alte celule și relua ciclul replicativ.

Un sfert dintre pacienții cu MERS din epidemia din 2012 au avut la debut simptome gastrointestinale, precum diaree și dureri abdominale. În aproximativ 15% dintre cazuri a fost identificat ARN viral în scaunul pacienților. Mecanismul propus de infecție a tractului digestiv este cel al receptorului pentru dipeptidil peptidaza 4 (DPP4). Studii in vivo sugerează că infecția pulmonară MERS este secundară infecției intestinale. În plus, faptul că majoritatea cazurilor de infecție din cadrul epidemiei au avut legătură cu piețe cu animale sălbatice sugerează transmiterea virusului prin alimente contaminate. Citeste textul integral AICI

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here