Captura video

Un videoclip dat publicității de medicul Keith Mortman, șeful secției de chirurgie toracică de la Spitalul Universitar George Washington, arată nivelul de degradare al plămânilor unui pacient relativ sănătos, infectat cu Covid-19.

Este vorba de un bărbat în vârstă de 59 de ani, relativ sănătos (suferă de hipertensiune arterială), care fusese asimptomatic. După infectare, pacientul a avut nevoie de ventilator pulmonar deoarece nu mai putea respira singur.

Potrivit CNN și preluat de Universul.net, pacientul a avut nevoie de ventilator care să-l ajute să respire. Chiar și așa, a fost nevoie de setarea aparatului la parametrii săi maximi pentru a susține respirația bărbatului.

Un alt dispozitiv la care este conectat pacientul îi recirculă acestuia sângele pentru a i-l oxigena corespunzător.

Dr. Mortman atrage atenția că starea de sănătate generală a bărbatului era relativ bună. Nu este vorba aici de un om de 70 de ani cu diabet, punctează medicul american, ci de un pacient hipertensiv, dar fără alte probleme medicale semnificative.

Zonele marcate cu galben reprezintă suprafața infectată și inflamată a plămânilor. Se observă prezența lichidului, dar și faptul că ravagiile făcute de virus nu sunt concentrate într-o singură zonă. Potrivit medicului citat de CNN, perioada necesară pentru refacere după astfel de leziuni este destul de lungă. În unele cazuri, undeva între 2 și 4%, ele sunt ireversibile.

Infecția cu noul coronavirus este în primul rând una de natură respiratorie. Procesul inflamator care se declanșează este de fapt reacția prin care organismul încearcă să scape de infecție. Însă inflamarea împiedică plămânii să oxigeneze sângele, ceea ce îngreunează respirația pacientului. Acesta din urmă e pus în situația de a încerca să inhaleze mult aer pentru a echilibra raportul dintre oxigen și dioxidul de carbon.

Imaginile reușesc să ofere o reprezentare mai cuprinzătoare a impactului pe care Covid-19 îl are asupra organismului decât o pot face cuvintele care descriu simptomele: tuse, febră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here