Joi, la sediul Ministerului Muncii a avut loc o intâlnire între ministrul Violeta Alexadru, dr. Raluca Zoitanu din partea Patronatului medicilor de familie si dr. Cosmin Alexandrescu și dr. Irina Bantas din partea APMA.

La intalnirea solicitata de asociatiile medicilor a participat si consilierul de stat pe sanatate al Premierului, domnul doctor Dragos Garofil.
S-au luat in discutie urmatoarele subiecte:
1. Nivelul mic al pensiilor medicilor care isi incheie activitatea in aceasta perioada, pentru care cotizarea s-a facut de catre angajator (statul) in perioada anilor 1970-2000 la niveluri minime.
2. Discrepanta dintre legea 95/2006, care prevede un program de lucru al medicilor de 7 ore/zi si Codul Muncii care normeaza programul de lucru la 8 ore/zi, ceea ce conduce la penalizarea medicilor in ceea ce priveste stagiul de cotizare.
3. Discrepantele intre prevederile CoCa si Codul Muncii privind programul de lucru al medicilor cu PFA: 7 ore vs. 1 1/2 norme.
4. Corectarea prevederilor din Codul Muncii care prevede ca medicii care au lucrat in privat, pe PFA, in cazul angajarii in sistemul public (ambulatoriu spital sau retea scolara) sunt angajati ca debutanti, indiferent de vechimea lor reala
5. Modificarea prevederilor legale privind emiterea certificatului de handicap in cazul copiilor cu afectiuni psihiatrice, pentru a veni in sprijinul acestor copii si a familiilor lor prin simplificarea procedurilor.

Potrivit unui comunicat APMA, s-a convenit ca Ministerul Muncii sa faciliteze discutiile cu Autoritatea Nationale pentru Persoanele cu Dizabilitati, CNAS, Ministerul Sanatatii, urmand a initia si modificarile legislative atunci cand situatia i va impune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here