
Deși majoritatea celor mai noi bisturii electrice în mare măsură sigure, câmpurile electrice pe care le generează sunt încă periculoase pentru pacienti, chirurgi și personal auxiliar deopotrivă.
Bisturiile electrice pot provoca vătămări la arsură, electrocutare, incendiu în sala de operație, inhalare de fum și mutație genică.
Iată câteva cazuri adunate din experiența spitalelor lumii, pe care specialiștii și producătorii le analizează din dorința de a evita, pe viitor, astfel de tragedii.
Un caz celebru a fost amplu mediatizat de presa din SUA. Un a ajuns la secția de urgență din Pinehurst, NC, în iunie 2013, a avut nevoie de o traheostomie imediată. Avea limba umflată din cauza unei reacții alergice, fapt ce îl împiedica să respire. Un chirurg a fost chemat dintr-o altă sală de operație.
Chirurgul „stătea acolo cu cuțitul în mână și zice:„ Cineva pregătește pacientul ”, potrivit unui raport al autorităților despre incident. În timp ce sângele se scurgea din cauza inciziei făcută la gât, chirurgul a implementat un instrument electric de cauterizare. Acesta a aprins dezinfectantul pe bază de alcool folosit la locul inciziei, lăsând pacientului cu arsuri de gradul doi pe gât și pe umeri.
De atunci, spitalul și-a consolidat regulile de siguranță împotriva incendiilor, inclusiv interzicerea sterilizatoarelor cu alcool în majoritatea procedurilor de urgență.
Echipa chirurgicală „a răspuns în mod corespunzător la incident” și a terminat operația după ce a stins focul, a declarat David Kilarski, CEO-ul FirstHealth al Carolinei, citat de publicația Modern Healthcare.

O doamnă în vârstă de 21 de ani a prezentat departamentului nostru de exterior cu un istoric de hemoroidectomie de o săptămână sub anestezie spinală în poziție de litotomie. Durata de funcționare a fost de 1 oră. Tabelul de împământare a fost aplicat peste coapsa distală pe aspect posterolateral. S-a constatat că placa de împământare are o arsură profundă după recuperarea de la intervenția chirurgicală. Pacienta a avut nevoie cu grefă de piele cu excizie și cu grosime divizată – Pakistan Institute of Medical Sciences (PIMS)

Un bărbat în vârstă de 51 de ani care avea boala triplă a vaselor coronariene a suferit grefare de bypass coronarian. Operația cardiacă a decurs fără probleme. Durata de operare a fost de 3,5 ore. Plăcuța de împământare a fost aplicată peste partea inferioară a spatelui, iar acolo s-a descoperit că are o arsură profundă – Pakistan Institute of Medical Sciences (PIMS)