Sursa foto: Medichub.ro

Ziua Internaţională de Lupta Anti Sida a fost marcată la Institutul de Boli Infecţioase ”Matei Balş”, prilej cu care au fost evidenţiate realizările înregistrate în acest domeniu de România.

La eveniment, au fost prezenți consilierul prezidenţial Loreta Păun și secretarului din Ministerul Sănătăţii, dr.Horaţiu Moldovan.

Prof.dr. Adrian Streinu Cercel, managerul instituţiei, a subliniat: ”Infecţia cu HIVl nu se termină de azi pe mâine. Și nu se termină din cauza noastră, a oamenilor pentru că nu ne protejăm.
Pacientul infectat cu HIV de astăzi nu mai seamănă deloc cu pacientul infectat cu HIV din 1985. Astăzi iei o pastilă pe zi, care conține 3 sau 4 ingrediente și duci o viață absolut normală.(…) Evident că în cursul vieții pot să apară tot felul de alte lucruri care sunt ale vieții curente.
În general datele sunt cât se poate de bune. Vine OMS și ne tot spune: 90, 90, 90 și următoarea țintă 95, dar toate aceste ținte țin strict de noi. Poate să spună OMS-ul ce o vrea dacă noi nu acționăm în consecință nu se întâmplă absolut nimic. Din fericire, România a acționat în consecință și a bătut demult recordul lui 90, așa cum și l-a propus OMS. Dar cu toate astea vedeți că se estimează că în cursul anului 2020 vom avea circa 500 de mii de infecții și se estimează că în 2030 vom avea vreo 200 de mii de infecții. Ceea ce însemană că este un proces lent care trebuie să fie dus către toată lumea, astfel încât să atungem aceste ținte care sint foarte încurajatoare.
Trendurile în România sunt cât se poate de bune: a scăzut numărul de infecții și scade în mod constant. Cei care sunt înregistrați cu HIV sunt bine monitorizați și sunt direcționați către centre regionale și evident că numărul de noi infecții a scăzut. În 2018 toate trendurile au fost descrescătoare.
Mai avem probleme cu femeia gravidă care provine din cohortă. În sensul că unele refuză să fcă profilaxia pentru nou născut. Și pentru că nu sint de acord s-a făcut un registru în care sunt trecuți toți nou născuții din femei seropozitive și pe care îi monitorizăm.

Acum discutăm de 16 190 de pacienți care sunt în viață și evident un număr important dintre ei sunt în tratament. Cazuri noi pe anul 2019 – 506. Monitorizăm în mod constant dinamica acestei infecții.
Avem 10 pacienți din cei 506, cu vârste între 0-14 ani. Asta înseamnă că se adaugă la această cohortă de copii pe care nimeni nu o poate stopa din senin.
Din datle noastre infecțiile sunt în favoare bărbaților pentru că a crescut acel grup de homosexuali și care nu se protejează corespunzător”.

Citește și: DE CE SE ÎMBOLNĂVESC OAMENII CĂSĂTORIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here