Programul de cooperare elveţiano-român a fost unul foarte important pentru sistemul medical, a declarat luni secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.
„Programele au început în anii ’90 printr-o dotare şi instruire de bază pentru serviciile de ambulanţă. A urmat şi SMURD, să fie incluşi şi pompierii, dar încet, încet programele s-au schimbat ca destinaţie în programe de creştere a calităţii pentru rezidenţiat în medicina de urgenţă, pentru pregătirea asistenţilor, paramedicilor, medicilor, traducere de manuale pentru rezidenţi, asistenţi, pentru paramedici. A devenit un program de transfer de know-how pentru sistemul de urgenţă şi unde s-a folosit experienţa din diferite ţări precum Statele Unite, Franţa, Finlanda, pe lângă experienţa care este adusă şi din Elveţia. A fost un program extrem de important pentru domeniul nostru”, a arătat secretarul de stat.
Ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în România, Arthur Mattli, a salutat colaborarea româno-elveţiană. „Cred că putem fi foarte mândri că această colaborare dintre România şi Elveţia a fost un succes”, a spus diplomatul.
Declaraţiile au fost făcute cu ocazia finalizării proiectelor implementate în cadrul Programului de cooperare elveţiano-român – Fondul Tematic Sănătate: „Contribuţia elveţiană la creşterea accesului la servicii medicale şi sociale şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor de sănătate din România”.