Sursa foto: The Medical Futurist

Platforma de dialog și cooperare „Resurse pentru Sănătate”, inițiată de Comisia pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților și Comisia pentru Sănătate Publică din Senat, împreună cu Local American Working Group – LAWG, a lansat marți  Carta Albă a Inovației în Sănătate.

Punctul de pornire în dezvoltarea Cartei Albe este raportul „Modele europene: opțiuni pentru finanțarea serviciilor medicale și a medicamentelor în România”, elaborat de Economist Intelligence Unit (EIU).
Pe baza acestui raport au fost identificate trei direcții prioritare de acțiune – Programul Inovație în SănătateValoarea în sănătate și Creșterea finanțării pentru sănătate și Inovație prin atragerea de resurse adiționale.
Analiza la nivel național și internațional a acestor trei teme este cuprinsă în Carta Albă a Inovației în Sănătate, care propune soluțiile tehnice aplicabile pe plan local. 
Acestea au fost formulate de cei peste 30 de experți reprezentanți ai autorităților din sănătate și finanțe, asociații de pacienți, experți în domeniul politicilor de sănătate și finanțare, reprezentanți ai mediului academic, ai industriei farmaceutice inovatoare, care au format Grupurile tehnice consultative ale Platformei, reunite în Parlament în 2019.
Consilierul de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale Diana Păun consideră că subfinanţarea rămâne cea mai importantă provocare a sistemului sanitar din România.
,,Fondurile publice alocate sănătăţii sunt insuficiente şi de multe ori sunt nejudicios cheltuite motiv pentru care o creştere a cheltuielilor publice este necesară – propunerea este de şase la sută din PIB până în 2024 şi bineînţeles o diversificare a surselor de finanţare şi o opţiune validă o reprezintă asigurările voluntare de sănătate,, a opinat în cadrul dezbaterii Inovația în sănătate, desfășurată la Palatul Parlamentului doctorița Paun.
La rândul său Dan Zaharescu director executiv Asociația Română a Producătorilor Importatorilor de Medicamente(ARPIM), a spus că ar trebui să fie o abordare transpartinică a problemelor din sănătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here