Sursa foto: Bucuresti FM

Reprezentanții Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB), au precizat, marți, pe pagina de Facebook, după ce sinteza Anti-Bribery Synergy privind măsurile anti-mită în spitalele din România plasează pe locul 1 unitatea într-un top al mitei, că acesta nu e un fenomen reprezentantiv pentru spital.

Cele 153 de persoane care au precizat că le-au fost solicitați bani sau atenții de către medicii sau asistentele în cadrul Spitalului Universitar de Urgență București, în prima jumătate a anului, reprezintă doar 0,18% din totalul pacienților internați în unitatea medicală perioada de referință (prima jumătate a anului 2019).

În Spitalul Universitar de Urgență București, în perioada ianuarie 2019- iulie 2019, adică în perioada vizată de acest clasament, au fost internați 84.011 pacienți în regim de spitalizare continuă și spitalizare de zi. Putem estima că cifra prezentată în spațiul public, respectiv 153 de pacienți reprezintă 0,18% din bolnavii internați în perioada menționată, ceea ce înseamnă că solicitarea de bani sau atenții de către medici sau asistente nu este un fenomen reprezentativ pentru Spitalul Universitar de Urgență București și corpul medical al acestuia”, se arată în mesajul SUUB.

SUUB se delimitează „clar de comportamentul celor care au condiționat actul medical, sau de comportamentul celor care au oferit atenții, ambele fapte intrând sub incidența Codului Penal”.

Potrivit aceleiași surse, datele prezentate în spațiul public nu arată metodologia de colectare și nici semnificația statistică a cifrelor.

Totodată, aceștia au îndemnat pacienții care au fost puși în astfel de situații de a informa unitatea cu privire la aceste cazuri.

Îi rugăm public pe pacienții ai căror îngrijiri medicale au fost condiționate să ne informeze atât pe noi cât și autoritățile competente pentru a putea declanșa procedurile legale. În Spitalul Universitar de Urgență București plățile informale sunt interzise. În Regulamentul Intern al Spitalului Universitar de Urgență București, la art 169- Principiile generale care stau la baza exercitării profesiei, litera e) integritate morală este specificat clar: „este interzis să solicite sau să accepte, direct ori indirect, pentru ei sau pentru alții, vreun avantaj ori beneficiu în exercitarea funcției pe care o dețin sau să abuzeze în vreun fel de această funcție„, se precizează în mesajul SUUB.

Citește șiMENTENANŢA CARDULUI DE SĂNĂTATE COSTĂ STATUL 3,9 MILIOANE DE EURO

Și articolul 171, litera c) al Regulamentului Intern al SUUB prevede explicit: Angajatul Spitalului Universitar de Urgență București trebuie „să nu sugereze și să nu pretindă recompensă (cadouri și orice alte valori sau servicii) pentru îndeplinirea atribuțiilor de serviciu de la persoanele cu care are relații de colaborare„, completează reprezentanții unității.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here