Conf.Dr. Carmen Orban și Prof.Dr. Irinel Popescu

Institutul Clinic Fundeni aniversează 60 de ani de la înfiinţare.

Unitate de elită a medicinii româneşti  unitatea sanitară înfiinţată în 1959,  are o veche tradiţie în tratarea patologiilor dificile din domeniul cardiovascular, renal, digestiv, hematologic dar şi în domeniul trasplantului.

Aici au fost salvate sute de mii de vieţi de către mari personalităţi din domeniu între care prof. dr. Voinea Marinescu, prof. dr. Ioan Pop D Popa,prof. dr. George Litarczek,Costin Carp,Dan Setlacec,, prof dr. Eugeniu Proca.nume de marcă cunoscute şi pe plan internaţional.

Carmen Orban, Institutul Fundeni
Foto: Secunda TV

,,Cunoscând istoria, eroii, tradiţia, ne facem mai sociabili, mai altruişti,mai iubitori de om şi viaţă, spunea marele nostru istoricNicolae Iorgaşi, urmându i îndemnul, astăzi pot doar sa fac o profundă reverenţă sufleteascaîn faţa tuturor personalităţilor lumii medicale şi a întregului personal medicaldar, mai ales în faţa pacienţilor, împreună cu care, de alungul celor şase decenii, s a scrisistoria uneiadintre cele mai mari şi mai performante instituşii medicale din România şi din Europa,, a declarat managerul instituţie, conf. dr. Carmen Orban.

La înfiinţare, 1 octombrie 1959, Spitalul Clinic Fundenifuncţiona ca unitate de interes republican, cu un număr de 526 de paturi,moment în care , prin decizia Ministrului sănătăţii de atunci, prof. dr. Voinea Marinescu, la Fundeni sunt transferate de la alte  instituţii medicale din Bucureşti, clinicile de Radiologie, Chirurgie, urologie, Pediatrie, Boli Interne, precum şi baza de cercetări clinice de fiziopatologie.

În prezent Institutul Clinic Fundeni, unitate medicală pluriodisciplinară, dar şi de cercetare ştiinţifică , dispune de 1100 de paturi şi 2170 de angajaţi, dintre care, un procent de 22% reprezintă cadre universitare, majoritatea activând în cadrul Universităţii de Medicină ,,Carol Davila, Bucureşti,cea mai veche şi mai titrată instituţie de învăţământ medical din România.

Prof.Dr. Ioanel Sinescu

,,La moment aniversar, când celebrăm 60 de ani de la înfiinţarea Spitalului Fundeni astăzi Institut, cuvintele noastre devin prea sărace în raport cu performanţele pe care predecesorii noştrii le au  înfăptuitaici şi fără de care, ceea ce se poate numi astăzi , unul dintre cele mai mari , centre medicale multidisciplinare din Europa, nu ar fi existat,,a arătat acad. prof. dr. Ioanel Sineascu, rectorul UMF,, Carol Davila,, Acesta şi-a amintit că ,, marele prof Ion Juvara   spunea că pentru a ramâne noi înşine, trebuie să lăsăm urmaşi demni,, .

În ultimii zece ani, instituţia medicală a cunoscut transformări radicale .concurând cu mari centre medicale internaţionale.

Prof.Dr. Irinel Popescu

La rândul său prof. dr. Irinel Popescu , membru corespondent al Academiei Române şi preşedinte al Academiei de Ştiinţe Medicale din România a subliniat că ,, ar trebui să ne închinăm în permanenţă la ceea ce spunea părintele medicinei, Hipocrate .Să cercetăm cele ce s au petrecut, să cunoaştem cele prezente,să aplicăm cele învăţate, şi, cred eu, dacă vom adăuga dăruire maximă fiecărui moment din apartenenţa noastră la ştiinţa medicală, la cercetarea aprofundată din acest vast domeniu şi nu în ultimul rând la suferinţa aproapelui nostru, pacientul,,

Anual în Institutul Clinic Fundeni  sunt spitalizaţi în regim continuu peste 65 000 de pacienţi, 90 000 de pacienţi sunt spitalizaţi pentru o zi, iar la camerele de gardă se înregistrează pe parcursul unui an peste 160 000 de consultaţii. Numărul analizelor şi investigaţiilor imagistice efectuate aici în această perioadă de timp a fost de aproximativ  6,4 milioane.

Marcarea momentului aniversar are loc în cadrul  Zilelor Medicale ale institutului care se desfăşoară în perioada 8 – 10 iulie sub deviza ,,Iubeşte Viaţa,, prilej cu care vor fi prezentate lucrări ştiinţifice menite să contribuie la dezvoltarea cercetării ştiinţifice medicale în slujba salvării de vieţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here