Prof.Dr. Gheorghe Iana

Dr.Gheorghe Iana, şeful Societăţii  de Neuroradiologie si Rdiologie Intervenţională din România a declarat, marţi, cu prilejul conferinţei societăţii că, în România, 64.000 de pacienți fac accident vascular ischemic.

,, În România, sunt 80.000 de pacienţi cu stroke. Din cei 80.000 de pacienţi 64.000 fac accident vascular ischemic. La noi ajung la trombectomie mecanică 80 de pacienţi.

Se estima ca, în anul 2018, să ajungem la 140 în realitate au ajuns 60 conform registrului pentru că au scăzut fondurile şi deficitul financiar se resimte în numărul de cazuri tratate.
În 2017 au fost 80. (…) 0,1% rata de trombectomii în România faţă de media UE de 10%, faţă de tendinţa anunţată de UE de 15% şi comparativ cu Cehia 7%. Este o diferenţă colosală între ceea ce ar trebui să facem şi ceea ce putem să facem în momentul de faţă.

În prezent în România sunt 61.500 de cazuri pe an, 55.000 erau la  ultima analiză. Evoluţia pacienţilor cu AVC 20% mor în primele 30 de zile, 30% rămân imobilizaţi la pat.
(…) Tromboliza pe pacient costă în jur de 650 de euro. Acesta este costul pentru tromboliza intravenoasă – o medie. Trombectomia în medie costă  între 5000 şi 10.000 de euro per pacient.
Se pot trata cam 1% . O cifră fezabilă în primul an ar fi de 550 de pacienţi ca să putem să depăşim procentul de 1%.
S-au făcut paşi importanţi dar dacă privim realitatea  ne dăm seama că nu am ajuns nici la jumătatea drumului,,  a evidenţiat Gheorghe Iana.

Prezentă la eveniment Sorina Pintea, ministrul sănătăţii a spus la rândul său, că există şi o parte intervenţională dar nu la nivelul dorit.

,,Vom crea patru centre de trombectomie mecanică. Funcţionează acum în Târgu Mureş, în Bucureşti şi avem medici pregătiţi şi echipamente în Suceava. Încă unul la Timişoara. Ne-a lipsit resursa umană. Neurologia intervenţională practic nu era definitivată ca şi competenţă în România. Am făcut-o în 2018. Avem 25 de medici pregătiţi în acest moment, avem şi finanţarea necesară pentru dotarea acestor patru centre pe care dorim să le creăm.  Lucrurile au început destul de greu, merg bine în acest moment, nu suficient. (…) Anul trecut când am discutat despre obligativitatea legiferării unui protocol pe tromboliza venoasă primară probabil că s-a spus : altă promisiune, nu pentur că ştim foarte clar cum pot fi făcute lucrurile, adică cu banii deja existenţi nu era nevoie de o finanţarea suplimentară şi cu dotările deja existente. Avem 43 de centre dintre care funcţionale 31. (…) Urmează să operaţionalizăm aceste centre de trombectomie mecanică dar avem probleme la zona de prevenţie terţiară, adică recuperarea după accidentul vascular cerebral, după infarctul cerebral zonă de recuperarea. Dar şi aici avem veşti bune pentru că luna aceasta vom pune în transparenţă un ordin de ministru care să definească neuroreabilitarea un concept internaţional care în România a fost discutat dar nu a fost niciodată aplicat. Anul viitor am spus va fi anul programelor naţional de sănătate, un an în care vom moderniza programele le vom upgrada şi vom crea programe noi. Avem atunci managementul integrat al cazului al pacientului cu acest tip de patologie.
Ştim foarte clar unde este nevoie de ajutor mă refer la investiţii şi putem să facem lucruri în acest moment. Insist pe resursa umană şi nu vorbesc doar de această patologie ci în toate zonele de medicină de vârf este nevoie de resursa umană bine pregătită.
Nu putem pune căruţa înaintea boilor.
(…) Avem o populaţie îmbătrânită, zona de prevenţie nu a funcţionat de ani de zile, nu vorbim de un an, doi trei. Avem pacienţi care sunt diagnosticaţi târziu, costurile sunt mari dar nu putem să îi abandonăm. Investim în medicina primară, investim în spitale, în aparatură pentur că avem nevoie să tratăm pacienţii şi în programe naţionale.
(…) Avem în lucru 108 registre de boală, sunt fonduri europene accesate, proiectele sunt în implementare. Se lucrează la ele , coroborat cu fonduri norvegiene, fonduri elveţiene, registre de boală, registre cu care putem avea o situaţie clară-predictibilitate pentru a putea finanţa.
(…) Am definit anul viitor ca anul programelor naţionale de sănătate pentur că în sfârşit vom avea o imagine foarte clară asupra nevoilor de finanţare pentur resursa umană şi pentur finanţarea medicaţiei pentur pacienţi,, a arătat  oficialul din sănătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here