Ministerul Sănătății solicită unităților sanitare informații cu privire la medicamentele care lipsesc în tratamentul bolnavilor, inclusiv cantitățile necesare, se arată intr-un comunicat de presă.

Comisia de Oncohematologie Pediatrică a Ministerului Sănătății a semnalat pe 10 iunie  o serie de probleme referitoare la achiziția de citostatice.

În urma  acestei informări, Direcția Politica Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din cadrul Ministerului Sănătății a solicitat Comisiei de Oncohematologie, în data de 11 iunie 2019, să revină cu detalii privind cantitățile necesare în spitale, pentru fiecare produs în parte.
Deoarece Comisia de Oncohematologie nu ne-a putut pune la dispoziție datele necesare pentru demararea achiziției de citostatice, Ministerul Sănătății a solicitat Direcțiilor de Sănătate Publică să ceara unităților sanitare din subordine  un estimat al necesarului de citostatice pentru 3, respectiv 12 luni.

Așa cum am tot spus, este obligatoriu ca fiecare unitate sanitară să se preocupe pentru a asigura tratamentele necesare pacienților săi . Procedurile sunt simple, iar spitalul care se confruntă cu lipsa unor medicamente trebuie să anunțe cât mai repede Ministerul Sănătății, care are o structura dedicată pentru rezolvarea situațiilor de acest gen.

Informarea transmisă de Comisia de Oncohematologie Pediatrică ne-a semnalat că există probleme la nivelul unor unități sanitare în asigurarea citostaticelor, însă nu putem demara achiziții fără să știm ce cantități sunt necesare pentru a acoperi nevoia de citostatice. Nu este normal să sufere pacienții din lipsa de interes al unor angajați care nu își fac treaba. Ca și până acum, vom face tot ce este necesar ca să asigurăm dreptul pacienților la tratamentele necesare, chiar și prin eliberarea unor Autorizații de Nevoi Speciale, acolo unde este cazul”, a declarat Sorina Pintea.

Instituția menționează că până la finalul acestei săptămâni va fi publicat în Monitorul Oficial Ordinul de ministru pentru schimbarea CIM (Codul Individual al Medicamentului)  a produsului Cisplatin, și urmează să fie achiziționate 40.000 de fiole. De asemenea, produsul Asparaginase are preț aprobat pentru achiziția în baza unei Autorizații de Nevoi Speciale, urmând să intre în țară 300 de cutii săptămâna viitoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here