Nicolae Oniga Sursa foto: Sanatatea Buzoiană
Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Hemofilicilor din România, Nicolae Oniga, a afirmat că este necesară o reformare a Programului Naţional de Hemofilie.
„Redenumirea Programului naţional de tratament al hemofiliei ca Program naţional de hemofilie, astfel încât să poată să fie inclusă în cadrul programului şi partea de diagnostic şi monitorizare a bolii, deoarece în prezent testele de diagnostic nu sunt incluse în program,fiind decontate pe Contract-cadru şi la nivel teritorial pacienţii nu beneficiază de ele. (…) Includerea în Programul de hemofilie a unui nou obiectiv, respectiv diagnosticarea şi monitorizarea pacienţilor cu hemofilie A şi B sau fără inhibitori. (…) Este necesară o reformare a Programului Naţional de Hemofilie pentru că pacienţii se luptă cu dizabilităţi permanente care le afectează grav calitatea vieţii”, a spus Oniga în cadrul unei dezbateri care s-a desfăşurat la Ministerul Sănătăţii.
Reprezentantul asociaţiei a spus că este necesară şi includerea în program, alături de partea de tratament, a diagnosticării şi monitorizării pacientului hemofilic, pentru atingerea scopului principal, de prevenire a sângerărilor.
Fără profilaxie, fără monitorizarea corectă, fără doze optime individualizate, pacientul hemofilic doar supravieţuieşte de la o sângerare la alta, calitatea vieţii sale fiind afectată. În lipsa unui management integrat al pacientului cu hemofilie, vor exista tot timpul obstacole. (…) Lipsa diagnosticului, monitorizării şi recuperării din Programul Naţional de Hemofilie ne îndepărtează de obiectivul zero sângerări şi de un standard ridicat al calităţii vieţii pacientului.
În hemofilie nu există vindecare. Este necesar să înţelegem că scopul principal al tratamentului este prevenirea sângerărilor„, a punctat  Nicolae Oniga.
El este de părere că tratamentul profilactic trebuie început cât mai devreme.
„Trebuie să gândim împreună o strategie de venire în întâmpinarea nevoilor pacienţilor hemofilici: sunt mulţi hemofilici care nu beneficiază de dozele de factor potrivite pentru ei sau care, din cauza distanţelor mari până la centrele de tratament şi a lipsei posibilităţilor financiare, nu se bucură de beneficiile tratamentului  profilactic”, a subliniat reprezentantul asociaţiei.
În opinia, sa o posibilă soluţie pentru dificultatea cu care se ajunge la centrele specializate poate fi tratamentul la domiciliu.
,,În acest fel, asigurăm pacientului un grad ridicat de confort şi în acelaşi timp este scurtat timpul de administrare al tratamentului. Individualizarea tratamentului reprezintă o etapă nouă”, a declarat Oniga.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here