Societatea Română de Cardiologie a marcat, la București, Ziua Mondială de Luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale alături de Societatea Română de Hipertensiune, Societatea Națională de Medicina Familiei, reprezentanți ai pacienților și autorități din sistemul de sănătate românesc.
Deși în 2016 față de 2001 populația a scăzut cu circa 12%, numărul total de decese prin boli cardiovasculare în România a scăzut cu doar 7% (10% la barbati si 4% la femei) conform datelor Institutului Național de Statistică a Populației.
Principala cauză a mortalităţii prin boli cardiovasculare continuă să fie, atât în România cât și în Europa, hipertensiunea arterială.
Numărul de decese prin complicațiile hipertensiunii arteriale a crescut cu 71% în ultimii 15 ani Circa 7,4 milioane de pacienți, adică 45% din românii peste 50 de ani, suferă de această afecțiune, dar peste 20% dintre cei afectați nu știu acest lucru și, în consecință, nu se tratează.
”Speranța de viață redusă din țara noastră, cu aproximativ 6 ani sub media Uniunii Europene, se corelează cu un PIB redus alocat sănătății. În condițiile unui control sub optim, de numai 33%, al valorilor tensionale și cum numai 37% dintre pacienții hipertensivi au valorile LDL-colesterol controlate, sunt necesare politici de sănătate mai eficiente pentru managementul pacientului și programe consolidate de informare a populației,” a subliniat cu acest prilej profesor dr. Dragoș Vinereanu, Președinte al Societății Române de Cardiologie.
La rândul său< conferențiar dr. Florentina Furtunescu, de la Institutul Național de Sănătate Publică a spus: „Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România, fiind responsabile de aproximativ 58% din totalul deceselor. Numai hipertensiunea arterială a generat în anul 2017 circa 30.000 de decese. O bună parte din decesele prin boli cardiovasculare ar putea fi evitate, sau amânate prin răspunsul prompt al sistemului de sănătate și prin politici de sănătate publică ce vizează orientarea către un stil de viață sănătos. Obiectivele de dezvoltare durabilă din 2030 prevăd, intre altele, reducerea cu o treime a mortalității premature prin boli cardiovasculare”.
Președinta Societății Române de Hipertensiune. prof. dr. Doina Dimulescu a accentuat asupra ,,necesităţii dialogului și pregătirii pacientului înțelegerea riscurilor bolii hipertensive, pentru diagnosticare precoce și beneficiile tratamentului”.
Dr. Rodica Tănăsescu, Vicepreședinte al Societății Române de Medicina Familiei a abordat importanţa abordării sistematice, integrate, a factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare, a programelor susținute de depistare a pacienților cu hipertensiune arterială, monitorizarea atentă și, nu în ultimul rând, măsuri serioase pentru creșterea aderenței la tratament.