Sorina Pintea, ministrul Sănătății

Ministrul Sănătăţii Sorina Pintea a declarat vineri într-o conferinţă de presă că ,,sănătatea este prioritatea zero a acestui guvern.

,,Sănătatea este prioritatea zero a acestui guvern. S-a putut observa şi din propunerile bugetare de anul acesta. Finanţarea din acest an va permite continuarea proiectelor demarate în anii anteriori dar şi demararea unor noi proiecte şi programe menite să îmbunătăţească serviciile medicale de care beneficiază populaţia.

Anul acesta bugetul alocat sănătăţii este mai mare cu 6,1 miliarde de lei astfel încât am ajuns la un procent de aproape 5% din PIB. Nu uităm că am pornit cu aproximativ 2%. Orice sumă alocată în plus la sănătate înseamnă pacienţi care beneficiază de tratamente şi servicii medicale necesare, înseamnă pacienţi salvaţi.

Discutăm despre bugetul pentru investiţii . De la 193 de milioane anul trecut am ajuns la 1 miliard 183 de milioane adică o creştere de 84%. Asta înseamnă că există bani pentru achiziţionarea de aparatură, există bani pentru reparaţii capitale şi există bani pentru finalizarea lucrărilor începute”, a subliniat Sorina Pintea.

Ministrul a făcut referire şi la faptul că va fi achiziţionată aparatură pentru secţiile de obstretică ginecologie, ecografe perfomante. ”(….) Vom majora numărul de proceduri pentru fertilizarea in vitro.

Printr-un program naţional se va finanţa testul genetic de screening prenatal noninvaziv care depistează anomaliile genetice ale fătului. Estimăm un număr de aproximativ 200.000 de gravide care vor fi cuprinse în program pe baza unor criterii de eligibilitate care vor fi făcute de către Comisia de obstretică ginecologie.

Vom continua acordarea dispozitivelor medicale pentru pacienţii cu diabet zaharat tip I în urma reorganizării programului naţional de diabet zaharat. ”(…) Din bugetul MS vom susţine în continuare fondurile pentru îngrijirea cazurilor critice ale căror costuri nu pot fi acoperite din fondurile obţinute pe baza contractelor cu casa de asigurări de sănătate.

Anul acesta am extins procedura privind tratamentul intervenţional prin tromobiliza intravenoasă pentru pacienţii cu accident vascular cerebral. (….) Vom asigura şi testarea marcărilor tumorali şi moleculari atât de necesari pentru prescrierea medicamentelor inovative. Avem în vedere introducerea de molecule noi, molecule inovative. Vom face mai multe introduceri de molecule încât să putem acoperi o arie terapeutică cât mai largă . Şi nu în ultimul rând vom introduce un program naţional de testare şi tratament pentru carenţa de vitamina D. Aş vrea să înţelegeţi că nu facem un screening populaţional. Vom face un screening pe baza unor criterii de risc care sunt stabilite de către specialişti astfel încât acest program va fi împărţit în două faze: una profilaxia rahitismului la sugari şi gravidă. Avem în acest moment un program de profilaxie pentru copilul de până la 18 luni şi vom extinde această profilaxie până în perioada adolescenţei. Apoi faza a doua screening pe grupe de vârstă în funcţie de criterii şi factori de risc al deficitului sever de vitamina D. Vom păstra un capitol bugetar distinct pentru bolile rare. Este un buget pe care îl aşteptăm cu toţii. Este un buget care va face mult bine pacienţilor din România”, a evidenţiat ministru Sorina Pintea. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here