Foto: Pixabay
Direcția de Sănătate Publică din București a anunțat Ministerul Sănătății că a verificat 10 unități sanitare private din municipiul București, ca urmare a apariției în mass-media a informațiilor privind activitatea falsului medic Matteo Politi/Matthew în aceste structuri, dar și a informațiilor primite la numărul de telefon pus la dispoziție, informează instituţia.
Conform raportului preliminar, inspectorii DSPMB au decis închiderea uneia dintre aceste clinici medicale, au  emis decizii de suspendate a activității pentru alte 3 clinici medicale și au aplicat sancțini contravenționale în valoare de 72 200 de lei. 
Inspectorii sanitari au constatat că în cazul a două dintre adresele la care figurau clinici medicale nu se desfășura activitate medicală, una dintre unități fiind în reamenajare, iar în cadrul celeilalte desfășurându-se activități de import-export (comerț cu ridicata de produse farmaceutice).
Acolo unde au fost aplicate sancțiuni financiare și închis/suspendat activitatea au fost  înregistrate mai multe nereguli.
Între neregulile semnalate se află   nerespectarea structurii  spațial funcţionale; prezentarea documentelor medicale pentru consultaţiile medicale efectuate de Matteo Politi, fără documente care să certifice calitatea de medic;  nu se asigură dotarea minimă obligatorie pentru Cabinetul de Chirurgie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reparatorie; nu se resectă ritmul de evacuare  a deşeurilor medicale periculoase.
Alte nerguli au vizat identificarea de produse medicamentoase cu termen de valabilitate depășit, lipsa din dotarea unitățiilor a produselor biocide specifice dezinfecției mîinilor personalului și instrumentarului; lipsa dispozitivului de termosudare a ambalajelor hârtie-plastic; lipsa evidenței activității de sterilizare și a personalului calificat pentru această activitate; neefectuarea verificării tehnice a aparaturii de sterilizare; existența materialelor sanitare și a produselor medicamentoase cu termen de valabilitate expirat.
Au mai fost constatate nereguli privind lipsă grafice zilnice orare cu operațiunile de curățenie/dezinfecție efectuate pentru fiecare încăpere și între intervenții; nerespectarea structurii autorizate (sala recoltări probe biologice a fost transformată în depozit, lipsa vestiar/garderobă pacienți); nerespectarea de către personal a precauțiunilor universale, protocoalele și procedurile de lucru.
Au fost  identificate în sala de operații instrumentar și material moale nesterile (cu termen de valabilitate depășit).
La data controlului, într-una dintre clinici nu s-a putut face dovada autorizației sanitare de funcționare, nu era asigurat grupul sanitar pentru personal și nici iluminatul natural.
În cazul clinicii care a fost închisă, unitatea acorda consultații medicale deși avea emisă Decizia de Suspendare a Activității din septembrie 2018.
La  una dintre cele 10 clinici verificările sunt în curs de desfășurare, ele nefiind finalizate.
 Conducerea DSPMB a anunțat MS că a depus deja plângere penală împotriva angajaților care au întocmit și verificat codurile de parafă.
În perioada următoare, inspectorii sanitari vo continua verificările și la alte unități de acest tip precizează sursa citată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here