Ministrul Sorina Pintea și prof.dr. Adrian Streinu-Cercel

Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, vineri, in conferinţă de presă că vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenţie.

Sorina Pintea a amintit măsurile pe care MS le-a transmis Direcţiilor de Sănătate Publică, apelul pe care MS l-a făcut populaţiei pentru evitarea îmbolnăvirilor şi răspândirea virusului gripal.
Începem cu consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa şi care poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare, consultarea medicului de familie şi nu deplasarea imediată în unităţile de primiri urgenţe pentru că acolo sunt oameni bolnavi, izolarea voluntară de domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologia asemănătoare gripei, respectarea etichetei tusei şi strănutului , igiena adecvată a mâinilor.
Pentru spitale purtarea echipamentului de protecţie adecvat – măşti, mănuşi, halate atât de către vizitatori cât şi de către personalul medical. Cel mai important continuarea vaccinării antigripale. În funcţie de situaţia epidemiologică din fiecare zonă unităţile sanitare sunt responsabile să introducă limitarea accesului vizitatorilor în spitale în special în secţiile cu risc crescut.
Cea mai eficientă metodă conform specialiştilor pentru a evita îmbolnăvirea este vaccinarea, a reliefat responsabilul sanitar.
(….) În afară de măsurile pe care MS le-a transmis specialiştii au revenit cu măsuri suplimentare de data aceasta adresate strict unităţilor sanitare. Acestea sunt: refacerea urgentă a stocurilor de antivirale de către spitalele care internează cazuri de infecţii respiratorii acute. Instituirea terapiei antivirale imediat după internare la toţi pacienţii care prezintă tablou clinic compatibil cu gripa. (…) Instituirea tratamentului profilactic cu antiviral la contacţii pacienţilor internaţi şi nu în ultimul rând vaccinarea urgentă a personalului nevaccinat. Este necesar a se reface de urgenţă stocurile de echipamente de protecţie, refacerea de urgenţă a stocurilor de antiseptice şi dezinfectante.
(….) MS va achiziţiona un număr suplimentar de 25.000 care vor fi disitribuite săptămâna viitoare DSP urilor. 
Sorina Pintea a spus că vaccinurile pot fi achiziţionate din farmaciile cu circuit deschis, la fel şi antiviralele. (….) şi a accentuat că ,,farmaciile sunt societăţi comerciale care trebuie să se aprovizioneze şi cred că nu este o surpriză că în fiecare iarnă avem gripă.
(….) Nu putem să facem comenzi în locul farmaciilor şi nici în locul spitalelor…
La rândul său prof dr. Adrian Streinu Cercel managerul Institutului de Boli Infecţioase ,,Matei Balş,, a subliniat că ,, decontaminarea sălilor de clase se impune doar acolo unde au fost cazuri de gripă, Dacă nu au fost cazuri de gripă nu este cazul . Infecţia gripală are o perioadă scurtă de incubaţie de una până la trei zile. (….) În momentul în care ne-am vaccinat avem la dispoziţie circa 7-10 zile să apară primii anticopri iar la 14 zile avem deja un titlu de anticorpi care să ne protejeze. (….) Tamiflu este un medicament antiviral cu care este bine totuşi să nu ne jucăm pentur că odată ce dezvoltăm rezistenţă la acest antiviral se întâmplă exact ca la antibiotice. (….)
Tamiflu nu se află pe nicio listă de restricţie,, a subliniat specialistul .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here