Conform raportărilor INSP, săptămâna trecută  numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut cu peste 20% față de nivelul așteptat informează Ministerul Sănătăţii.
În urma acestor date,  specialiștii au declarat  debutul sezonului gripal, determinat de caracterul epidemic al ultimei săptămâni. 
   “Ne  putem aștepta la o creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri în următoarele săptămâni. Am cerut autorităților de sănătate publică locale  să  monitorizeze evoluția situației epidemiologice la nivel județean. Inspectoratele școlare, vor recomandă triajele epidemiologice zilnice în colectivități – școli, grădinițe, creșe . DSP –urile  vor fi informate  zilnic asupra numărului de îmbolnăviridepistate, pentru a realiza o  evaluare locală și  a stabili măsurile  necesare  pentru limitarea răspândirii virusului gripal a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.
De asemenea, specialiștii recomandă triajul epidemiologic zilnic  în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie.
Ministrul Sănătății a facut un apel și către populație pentru aplicarea cu rigurozitate a recomandărilor specialiștilor pentru evitarea îmbolnavirilor și a răspândiri virusului gripal.
Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;
Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
Respectarea etichetei tusei si strănutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/stranut la nivelul părții interne a articulației cotului);
Igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;
Purtarea echipamentului de protecție adecvat (masti, manusi, halate) de catre vizitatori si personalul medical;
Continuarea vaccinării antigripale
În funcție de situația epidemiologică din fiecare zonă, unitățile sanitare sunt responsabile să introducă limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special in secțiile cu risc crescut preconizează sursa citată.
Numărul total de viroze respiratorii acute  în săptămâna precedentă a fost de  90.963,  cu 21,3% mai mare față de 2018.
Săptămâna trecută s-au înregistrat 1.155 cazuri de gripă clinică, față de  80  cazuri în 2018 în aceeați perioadă a anului trecut .
Numarul deceselor cauzate de gripă a ajuns la 10, dintre care 5 au fost înregistrate în ultima săptămână.
Cea mai eficientă metodă de a evita îmbolnăvirea este vaccinarea.
În acest sezon, Ministerul Sanatatii a achizitionat 1.300.000 de doze si până în acest moment au fost vaccinate prin cabinetele medicilor de familie 1.244.299 de persoane din categoriile de risc, care beneficiază de vaccinare gratuită. Restul de 55.701 vaccinuri se afla în cabinetele medicilor de familie sau în stocul DSP. 
Ministrul Sănătății a cerut o situație cu numărul de doze suplimentare solicitate de medicii de familie pentru a analiza necesitatea achizitionarii de noi vaccinuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here