Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a afirmat, marţi, în cadrul conferinţei de presă prilejuită de lansarea campaniei de vaccinare  „Copilăria cel mai frumos cadou” că scăderea „spectaculoasă” a numărului de cazuri de rujeolă se datorează campaniilor de informare şi de promovare a vaccinării.

Oficialul a menţionat că „În săptămâna din 12 ianuarie 2018 au fost înregistrate 116 cazuri de rujeolă. În 29 iunie 2018 – 142 de cazuri de rujeolă şi ultimele două decese. În săptămâna 12 octombrie 2018 – 16 cazuri. În săptămâna 11 ianuarie 2019 au fost 36 de cazuri. Vă spun că această scădere spectaculoasă se datorează campaniilor de informare şi de promovare a vaccinării. (…) Rata de vaccinare în luna mai era de 3,9%, acum procentul de vaccinare a ajuns la 95% în Coţofăneşti (Bacău – n.r.)”.
În context, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, prof. dr  Alexandru Rafila, a explicat că se poate spune că nu mai este epidemie de rujeolă în momentul în care vor fi patru săptămâni consecutive cu raportare zero.
„Vom scăpa de epidemia de rujeolă după ce vom avea mai multe săptămâni consecutive raportare zero, iar numărul acestor săptămâni trebuie să depăşească durata maximă de incubaţie a rujeolei, adică să fie patru săptămâni consecutive cu raportare zero. Atunci putem spune că am scăpat de epidemia de rujeolă, dar, (…) dacă există o populaţie care se acumulează, care nu a fost vaccinată, şi nu a trecut prin boală, atunci este posibilă reapariţia îmbolnăvirilor. Sunt cazuri de import. În 2016 când au fost înregistrate primele cazuri de rujeolă în ţara noastră au fost cazuri de import”, a precizat Rafila.
Acesta a făcut referire la faptul că exportul de cazuri de rujeolă nu este posibil decât în ţări care au acoperire vaccinală necorespunzătoare.

„Sunt ţări care spun că România exportă cazuri de rujeolă. Exportul de cazuri de rujeolă nu este posibil decât în ţări care au acoperire vaccinală necorespunzătoare. Ungaria, care e la graniţă cu România, nu a avut probleme legate de rujeolă tocmai pentru că au avut o acoperire vaccinală foarte bună. Chestiunea asta în care un stat sau alt stat este considerat sursa sau că este responsabil de îmbolnăvirea copiilor dintr-o altă ţară nu are niciun fel de susţinere. Fiecare ţară este responsabilă să asigure condiţiile astfel încât acoperirea vaccinală să fie cea corespunzătoare, care împiedică transmiterea rujeolei sau rubeolei sau a altor boli prevenibile prin vaccinare în comunitate”, a precizat prof.dr. Alexandru Rafila.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here