Sursa foto: Unicef
Campania „Copilăria, cel mai frumos cadou”, care are ca scop informarea despre importanţa şi beneficiile vaccinării, a fost lansată, marţi, de Ministerul Sănătăţii împreună cu UNICEF şi reprezentanţi ai Organizaţiei Mondiale  Sănătăţii.
„Evenimentul reprezintă o nouă etapă în cadrul campaniilor de informare şi vaccinare demarate anul trecut alături de UNICEF şi OMS. Astăzi, împreună cu UNICEF, lansăm o campania de promovare a vaccinării la nivel naţional. Am pregătit un spot video care sperăm că va rula cât mai des pe canalele media, astfel încât mesajul să fie perceput de cât mai mulţi părinţi. ‘Copilăria, cel mai frumos cadou’ este o campanie integrată, ce ne dorim să fie prezentă pe posturile de televiziune, în presa scrisă şi în online şi va avea şi o componentă outdoor”, a declarat Sorina Pintea, cu ocazia lansării campaniei de vaccinare.
Ea a menţionat  că numărul îmbolnăvirilor cauzate de rujeolă a ajuns în ultimele săptămâni la o medie de 20. „Lucrul pe care ni l-am dorit şi pe care dorim să îl menţinem – să micşorăm numărul de cazuri”, a spus  oficialul.
La rândul său, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, prof. dr.Alexandru Rafila, a menţionat că doar 5% dintre copiii din România studiază la şcoală Educaţia pentru sănătate, precizând că o campanie de informare despre vaccinare este bine-venită.
„Doar 5% dintre copiii din România fac programe de Educaţie pentru sănătate, pentru că este o disciplină opţională. Sănătatea nu este opţională, sănătatea condiţionează dezvoltarea economică şi socială a unei ţări”, a arătat Alexandru Rafila.În opinia sa ar trebui ca aceste ore de educaţie pentru sănătate ar trebui să fie obligatorii.
În context, reprezentantul UNICEF în România, Pieter Bult, a spus că această campanie este un efort de a schimba situaţia actuală şi de a sensibiliza populaţia în ceea ce priveşte importanţa vaccinării.
„Vaccinurile sunt sigure şi eficiente. Părinţii şi tutorii trebuie să fie informaţi despre beneficiile vaccinurilor şi despre locurile unde îşi pot vaccina gratuit copiii, pentru a putea să le ofere acestora cel mai frumos cadou – copilăria.
În România, campaniile naţionale de comunicare trebuie consolidate, iar rata de acoperire vaccinală trebuie îmbunătăţită. Absenţa vaccinării duce la reapariţia unor boli ce pot fi uşor prevenite prin această măsură”, a subliniat   Pieter Bult.
Reprezentantul OMS în ţara noastră, Miljana Grbic, a evidenţiat că prin această campanie  se doreşte îmbunătăţirea ratei de vaccinare şi ţinteşte comunităţile cele mai vulnerabile din România.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, „Copilăria, cel mai frumos cadou” este o continuare a campaniilor door-to-door de informare şi recuperare vaccinală realizate anul trecut de MS, în parteneriat cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi UNICEF, în mai multe comunităţi vulnerabile din judeţele Mehedinţi şi Bacău.
În cadrul sesiunilor de informare, o echipă de specialişti, formată din medic de familie, medic epidemiolog şi psiholog, a prezentat părinţilor informaţii cu privire la beneficiile vaccinării şi riscurile nevaccinării şi a răspuns întrebărilor adresate de aceştia. Rata de acoperire vaccinală ROR a crescut astfel în aceste comunităţi la peste 90%.
„Campaniile door-to-door de informare şi vaccinare vor continua şi în 2019, având în vedere rezultatele foarte bune obţinute în cadrul celor desfăşurate anul trecut, care au contribuit la reducerea drastică a numărului de îmbolnăviri de rujeolă şi au protejat astfel viaţa copiilor, dând, de asemenea, un semnal la nivel naţional cu privire la importanţa vaccinării”, susţine Ministerul Sănătăţii.
Reprezentantul Societăţii Naţionale de Medicina Familiei , coordonator al grupului de vaccinologie, Gindrovel Dumitra, prezent la eveniment a făcut referire la importanţa medicului de familie în comunitate , primul care intră în contact direct cu populaţia. Acesta a marcat rolul important al medicului de familie în privinţa vaccinării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here