Sursa foto: LabRoots
Un număr semnificativ de unități sanitare care desfășoară activităţi de donare, prelevare, conservare şi transplant al organelor, ţesuturilor şi celulelor de origine umană au fost acreditate în perioada 2013 – 2014, pentru o perioadă de 5 ani informează Ministerul Sănătăţii.
Astfel,  un număr de 57 de unități sanitare din cele 74  acreditate necesita reacreditarea.
La propunerea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat  în ședință de Guvern  o Ordonanță de Urgență care prevede acordarea acreditării temporare  pentru cele 57 de unități. 
Astfel, se creează cadrul legal pentru ca aceste unități să își desfășoare activitatea în baza acreditării temporare pentru o perioadă de maxim 6 luni, pânp la obținerea unei noi acreditări.  
În acest moment, majoritatea unităților sanitare au depus dosarele la Agenția Națională de Transplant  și se află în diverse etape de evaluare, în vederea reacreditării.
Consider absolut necesară reacreditarea periodică a unităților care desfașoară activități de donare, prelevare, conservare şi transplant al organelor, ţesuturilor şi celulelor de origine umană, pentru  siguranța pacienților. În același timp, am considerat necesară  acordarea unei acreditări temporare pentru ca activitatea de transplant să nu aibă de suferit. Întregul proces de evaluare poate dura până la 60 de zile, iar unitățile sanitare au primit informarea din partea Agenției Naționale de Transplant referitoare la înnoirea acreditării. Unele spitale au depus dosarele, altele au fost deja reacreditate, precum centrul din Târgu Mureș. Fac un apel ca unitățile sanitare să grăbească  procedurile necesare reacreditării, astfel încât să fie asigurată buna desfășurare a activităţilor în aceste unități”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here