Asociația Națională pentru Protecția Pacienților, prin campania „Schimbă Ritmul de informare asupra riscul de accident vascular cerebral a pacienților cu fibrilație atrială”, atrage atenția că România are nevoie rapid de îmbunătățirea managementului pacienților cu aceste terapii și de acces la tratamente eficiente. Doar astfel mii de români vor fi cu adevărat protejați împotriva AVC-ului.

Este doar vârful unui iceberg și reprezintă un risc demonstrat pentru a dezvolta AVC în viitor. 20% dintre cei 128.000 de bolnavii unici internați pentru AVC într-un an în spitale din România sferă defibrilaţie atrială.

În cazul pacienților cu diagnostic dublu AVC și FA ponderea cazurilor de deces urcă la 16,3%.6,3% din decese survin înaintea vârstei de 65 de ani.

Peste 100 milioane de euro pe an sunt cheltuielile publice rezultate numai din doua componente calculabile relativ ușor – cost spitalizare și pensii de invaliditate.
Prin tratament adecvat cu anticoagulante orale se pot preveni 2/3 din AVC, respectiv s-ar putea economisi peste 96,6 milioane de euro pe an.

În România, potrivit  statisticile internaționale: 1-3% din populație suferă de fibrilație atrială, 15%-20% din totalul AVC apare pe fondul FA, iar AVC-urile la pacienții cu FA au o mortalitate crescută cu 70%, o spitalizare prelungită cu 20% și o reducere cu 40% a ratei de recuperare.
Depistarea precoce a FA și tratamentul anticoagulant pot preveni AVC.

Aceleași statistici europene confirmă faptul că ne aflăm în faza unei epidemii. Specialiştii atrag atenţia că dacă nu vom acționa acum, în curând va fi prea târziu!
Se estimează că incidența va crește cu 24%, prevalența cu 13%, numărul de decese cu 34% iar anii de viață ajustați în funcție de incapacitate cu 22%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here