Sursa foto: LabRoots
Campania ,,Spune DA! Susţine donarea de organe” aflată la  a XII-a ediţie, se desfăşoară sub auspiciile Ministerului Sănătăţii, iar parteneri la prezenta ediţie sunt Primăria Munipiului Baia Mare şi Agenţia Naţională de Transplant(ANT).
“Susţin cu tărie donarea de organe, un gest nobil şi altruist fără de care nu putem vorbi despre transplant. Astfel de campanii de promovare au rolul de a recâştiga încrederea oamenilor în activitatea de donare, care a scăzut dramatic în ultimii ani. Pe de altă parte, am început să schimbăm lucrurile în sistem. Agenţia Naţională de Transplant a intrat într-un proces de reorganizare, iar specialiştii lucrează la o lege a transplantului funcţională şi transparentă care să confere încredere familiilor aflate în suferinţă, pe care medicii trebuie să îi convingă să doneze organele celor dragi pentru a salva alte vieţi”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.
 
 Potrivit Consiliului Europei care a prezentat statistica privind situaţia donării şi transplantului în Europa în 2016 pe listele de aşteptare au fost: 142 388 pacienţi uun număr de 41 5 54 pacienţi au beneficiat de un transplant,  49 092 pacienţi au intrat pe lista de aşteptare (6 pacienţi au intrat în fiecare oră pe listă).
Mii de pacienți se află pe listele de așteptare. Există o lipsă cronică de organe, țesuturi și celule. 6 949 de pacienți au decedat așteptând un transplant în 2016 ceea ce înseamnă  o creștere de 4% față de anul precedent. În medie, 19 persoane mor în fiecare zi în timp ce așteaptă un transplant de organe în Europa.”
România a raportat pentru 2016: 5662 pacienţi pe listele de aşteptare pentru un transplant un număr de 374 pacienţi au beneficiat de un transplant, 931 pacienţi au intrat pe lista de aşteptare
Analizând datele europene şi pe cele naţionale se constată, la nivel naţional, că în ultimii ani în România nu a scăzut numai numărul de transplanturi efectuate, dar şi numărul înscrierilor pe listele de aşteptare. Singurul tip de transplant care are evoluţie pozitivă este cel de cord, de la 4 transplanturi şi 32 înscrieri pe listă în 2014, la 12 transplanturi, respectiv 46 înscrieri pe listă în 2017.
   Tot datele statistice  spun că în 2016, din 352 de solicitări de acord pentru donare, au fost 57 de refuzuri. Acelaşi număr de refuzuri s-au înregistrat şi în 2017, dar la un număr de 193 de solicitari.
   Un singur donator poate salva 8 vieţi şi îmbunătăţii viaţa a 100 de pacienţi spun reprezentanţii Asociatiei Transplantaţilor din România (ATR)
   De 12 ani, Asociaţia Transplantaţilor din România (ATR), merge în diverse localităţi ale ţării şi vorbeşte cetăţenilor despre donare şi transplant, despre Registrul Naţional al Donatorilor de Organe şi cum o persoană se poate înscrie în registru, despre beneficiile transplantului şi despre sentimentele primitorului pentru Donator. 
  ATR a ales în acest an oraşul Baia Mare, pentru ca SJU Baia Mare este unul dintre centrele care asigură în mod constant donatori reali.
“Prin aceasta campanie, continuăm informarea populaţiei despre caracterul legal şi benefic al donării, pentru ca oamenii să cunoască de la noi, beneficiarii de transplant, care sunt rezultatele şi şansa la o nouă viaţă pentru semenii noştrii aflaţi pe listele de aşteptare în vederea transplantului. Ne dorim ca această etapă de campanie să fie una mai puternică şi cu impact mai mare, sens în care avem alături de noi Agenţia Naţională de Transplant şi Ministerul Sănătăţii.
   Motoul acestei capanii este “Numai împreună vom reuşi!”, încercând astfel să mobilizăm cât mai multe resurse umane din domeniu.” – a declarat  Gh. Tache, preşedintele ATR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here