Institutul Clinic Fundeni – unitate strategică în dezvoltarea sistemului public medical românesc a marcat ,miercuri, în cadrul manifestrărilor ştiinţifice realizările sale în Anul Centenarului Marii Uniri.
Conf. dr. Carmen Orban, managerul instituţiei, a reliefat: ”Continuitatea duce la fapte măreţe dar este adevărat eu sunt un om căruia îi place maratonul şi nu cursa de 100 metri garduri. De aceea am putut să arăt că se pot face lucruri alături de oameni minunaţi care lucrează la noi în spital. Unitatea este un element de bază. IC Fundeni este un centru de excelenţă în medicina românească şi este un centru strategic pentru că suntem formatori şi de şcoală medicală românească cât şi de cadre medicale, dar şi medici care tratează foarte mulţi pacienţi în ţară”.
La eveniment, a fost prezentă Sorina Pintea, ministrul Sănătății, care a declarat: “Spitalul Fundeni face performanță și faptul că vorbim de performanță în sistemul medical românesc este încurajator. Apreciez activitatea cadrelor medicale din această unitate etalon și vă asigur că Ministerul Sănătății va rămâne un partener de încredere și pe viitor. Suntem aici pentru pacienți și facem totul pentru ca aceștia să poată beneficia de servicii medicale de calitate”.
La rândul său preşedintele Comisiei de Sănătate a Senatului, Laszlo Attil, a făcut referire la faptul că ”fiecare sistem sanitar teoretic ar trebui să arate ca o piramidă şi aici vorbim despre un institut care este în vârful acestei piramide. În foarte multe domenii este deschizător de drumuri, formator de opinie, formator de curente în tot ceea ce face din 1959 încoace şi mai ales în ultima perioadă”.
În intervenţia sa, preşedintele Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaţilor, Florin Buicu, a apreciat: ,,Excelenţa trebuie răsplătită. Dacă în sistemul de sănătate eforturile prin programul de guvernare au însemnat creşterea veniturilor medicilor va trebui împreună să găsim un mecanism prin care excelenţa să poată fi răsplătită astfel încât pe de o parte să nu ne mai pleace medicii din România dar să încercăm să ţinem şi vârfurile şi excelenţa în România şi să găsim un mecanism prin care această excelenţă să fie răsplătită”.
Profesorul Ioanel Sinescu, şeful Centrului de Transplant Renal, a declarat: ”IC Fundeni nu are o tradiţie foarte mare, a fost înfiinţat în urmă cu 59 de ani, dar, de la bun început, a vrut altceva. Fiecare clinică a fost încadrată cu cele mai remarcabile personalităţi ale medicinei româneşti în aşa fel încât de la început fiecare clinică din fostul spital Fundeni a însemnat o clinică coordonatoare în specialitatea pe care o practica în medicina românească. Practic ,în momentul de faţă, fiecare clinică a progresat foarte mult. În IC Fundeni veţi găsi multe clinic de excelenţă staţii terminus în medicina românească clinic care în patologia pe care o abordează nu au nevoie efectiv să trimită pacienţi din România pentru diagnostic sau diverse forme de tratament în diverse ţări ale Europei sau în afara Europei”.
Şeful Centrului de Transplant Hepatic, profesorul Irinel Popescu, a făcut referire la chirurgia de excelenţă: ”Această chirurgie de excelenţă a fost obiectivul pe care ni l-am propus pe care atât cât s-a putut în limitele condiţiilor actuale, am putut să o dezvoltăm îregistrat destule succese”.
Acesta a amintit că Spitalul Fundeni a înaintat demult un proiect care prevede extinderea Terapiei intensive.
”În opinia mea extinderea terapiei intensive este o maximă urgenţă pentru IC Fundeni. IC Fundeni este singurul spital din România care se află într-un proces de acreditare al Ministerului Cercetării şi este pe cale să devină o unitate acreditată a Ministerul Cercetării”, a punctat prof. dr. Irinel Popescu.
