Sursa foto: Wall Street Journal

Laureaţii Premiului Nobel pentru Medicină din 2018 sunt James P. Allison şi Tasuku Honjo pentru descoperirea unei terapii împotriva cancerului prin inhibarea reglării negative a sistemului imunitar.

Prin stimularea capacităţii inerente a sistemului imunitar de a ataca celulele canceroase, cei doi au stabilit un nou principiu pentru terapia împotriva cancerului.

Cancerul ucide milioane de oameni în fiecare an și este una dintre cele mai mari provocări ale medicinii umane.

Prin stimularea capacității sistemului nostru imunitar de a ataca celulele tumorale, laureații din acest an au stabilit un principiu complet nou pentru terapia cancerului.

James P. Allison a studiat o proteină cunoscută pentru funcţia ei ca „frână” pentru sistemul imunitar. A realizat potenţialul eliberării frânei şi declanşării sistemului imunitar împotriva celulelor tumorii. Apoi, a dezvoltat conceptul pentru o nouă abordare de tratare a pacienţilor.

În paralel, Tasuku Honjo a descoperit o proteină a celulelor imunitare şi după o atentă explorare a funcţiilor, a ajuns la concluzia că şi aceasta operează ca o frână, dar având la bază un alt mecanism. Terapiile bazate pe această descoperire s-au dovedit a fi extrem de eficiente împotriva cancerului.

Allison și Honjo au arătat cum pot fi utilizate strategii diferite de inhibare a frânării sistemului imunitar în tratamentul cancerului. Descoperirile celor doi laureați constituie un reper în lupta împotriva cancerului.

Premiul Nobel pentru Medicină  are o valoare de un milion o sută de mii de dolari și este primul anunțat în seria recompenselor pentru merite deosebite în domeniile științei, literaturii și păcii, inițiată de inventatorul dinamitei, Alfred Nobel, în 1901.

Premiile Nobel 2018 pentru Medicină, Fizică, Chimie, Pace şi Economie sunt acordate, începând de astăzi, la Stockholm.

Premiul Nobel pentru Medicină deschide seria prestigioaselor distincții.

Anul trecut, premiul Nobel pentru medicină a fost acordat cercetătorilor Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash şi Michael W. Young, „pentru descoperirile lor în ceea ce priveşte mecanismele moleculare care controlează ritmul circadian”, potrivit comunicatului publicat pe site-ul nobelprize.org.

Marţi va fi anunţat laureatul premiului pentru fizică, miercuri cel pentru chimie, vineri cel pentru pace, iar premiul pentru economie va fi atribuit pe 8 octombrie.

Este primul an din ultimele şapte decenii şi jumătate în care distincţia pentru Literatură nu va fi atribuită, ca urmare a scandalului sexual care a izbucnit în cadrul departamentului Academiei care acordă premiul.

Chiar astăzi, bărbatul aflat în centrul scandalului a fost condamnat la 2 ani de închisoare.

Sursa: Descopera.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here