Foto: Pixabay

Savanţii din bioinginerie care lucrează să producă întregul sistem gastrointestinal al omului în laborator au relatat că celulele stem pluripotente au fost folosite pentru a crea organoide de esofag uman. Este prima dată când savanţii au putut creşte ţesut uman de esofag din celule stem pluripotente (PSC), celule care pot forma, teoretic, orice tip de ţesut din corp.

Publicat în jurnalul Cell Stem Cell, studiul este ultima inovaţie a cercetătorilor de la Center for Stem Cell and Organoid Medicine (CuSTOM) din Cincinnati, Statele Unite. Centrul are miza principală de a găsi noi moduri de studiu a defectelor la naştere şi a bolilor care afectează milioane de oameni cu tulburări gastrointestinale. Noua lucrare poate duce la noi metode de diagnosticare personalizate şi se concentrează şi pe dezvoltarea terapiilor de regenerare a ţesutului pentru a trata sau vindeca afecţiunile gastrointestinale, informează Science Daily.

„Afecţiunile esofagului şi traheei sunt suficient de des întâlnite la oameni astfel încât modelele de organoide ale esofagului uman să fie extrem de benefice”, a precizat Jim Wells de la CuSTOM, autorul principal al studiului. „Alături de a fi un nou model de a studia defectele la naştere, acesta este util pentru a reface ţesutul esofagului la pacienţi”, scrie Descopera.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here