Rolul medicului de familie ca specialist de primă linie în diagnosticarea precoce și intervenție acoperă toate tipurile de afecţiuni, activitatea acestuia vizând întreaga comunitate și toate grupurile de vârstă sunt teme care vor fi abordate la  cea de-a XIII-a ediție a Conferinței Regionale „Medicina de familie – prima linie în asistența primară”. Organizată de Societatea Medicilor de Medicină Generală/Medicina Familiei Brăila, reuniunea ştiinţifică va avea loc între 11-13 octombrie la Brăila şi își propune să aducă în dezbatere cele mai noi informații privind domeniile de interes pentru practica medicului de familie.

Timp de trei zile specialiști din diferite domenii medicale vor aborda teme ce țin de afecțiunile cardio-vasculare, ale tractului respirator, afecţiunile cerebro-vasculare,gastrointestinale, neoplazii sau afecțiunile metabolice și vor discuta despre importanța stabilirii  unei bune relații a medicului de familie cu medicii din celelalte specialități, și mai ales cu pacientul.

Prof.dr.Gabriel Prada, ce va fi prezent la eveniment în calitate de lector, a atras atenția asupra importanței capacității medicului de familie de a se adapta fiecărui pacient în parte și de a-i oferi sfaturi individualizate, mai ales în cazul pacientului vârstnic. 
Pacientul vârstnic necesită mai multă înțelegere, mai multă empatie din partea personalului medical, răbdare atunci când dorește să obțină niște lămuriri și explicații. Înseamnă un plus de efort, dar răsplata va fi destul de importantă pentru că pacienții vârstnici sunt o categorie de pacienți deschiși care sunt foarte cooperanți dacă ajungi să ai o bună comunicare cu ei”, a  subliniat dr. Gabriel Prada, unul dintre specialiştii de referinţă din domeniul gerontologiei și geriatrie din ţara noastră. 
Prezentă pentru prima dată în calitate de lector la un astfel de eveniment, prof.dr. Mirela Manea, medic psihiatru, va vorbi despre depresie, una dintre bolile care afectează peste 350 de milioane de persoane la nivel mondial, și comorbiditățile somatice asociate acesteia. 

Punând accent pe rolul important pe care medicina primară îl are în depistarea și tratarea tulburărilor psihice, prof.dr. Mirela Manea a declarat: „Interacţiunea dintre bolile somatice şi depresie este complexă şi bidirecţională: boala fizică, cronică poate predispune la producerea şi agravarea tulburării depresive şi prezenţa depresiei poate agrava bolile fizice. Cele mai frecvente comorbidități ale depresiei sunt: bolile cardiovasculare, cancerul, diabetul zaharat, obezitatea sau hepatita cronică. Inițierea tratamentului adecvat pentru pacienții care au diverse comorbidități este obligatoriu să fie făcut cât mai precoce. Medicația trebuie administrată pentru toate afecțiunile, iar instituirea ei trebuie sa fie cât mai precoce.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here