În urma unor informații apărute în spațiul public despre lipsa unor medicamente esențiale din spitalele din țară, Ministerul Sănătăţii precizează că au fost asigurate stocurile necesare în spitale.
 
Săptămâna trecută, au fost livrate în România 10.250 de fiole de Cisplatinum, în depozitele agreate de producător, de unde unitățile sanitare  se pot aproviziona în baza contractelor de achiziții publice. Astăzi, mai sunt  în depozitele agreate de producător  9.610 doze de Cisplatinum.

Dintre cei trei producători de Cisplatinum înregistrați în CANAMED, în prezent mai livrează în România un singur producător, căruia i s-a solicitat să suplimenteze livrările până la rezolvarea legală a posibilității achiziționării de Cisplatin de pe piața liberă.

Instituţia menționează  că pe piața din România este diponibil în cantități suficiente produsul Carboplatinum, care face parte din aceeași clasă de medicamente și al cărui mecanism de acțiune prezintă diferențe mici față de Cisplatinum.
Potrivit sursei citate, există un procent mare de pacienți care pot beneficia de tratament cu Carboplatinum, astfel încât cele aproape 10.000 de doze de Cisplatinum să poata fi utilizate pentru pacienții care necesită doar acest tip de tratament. 


De asemenea, luna aceasta au fost achiziționate, pe nevoi speciale, 1350 de doze de Bleomicin. 

Zilele trecute au fost achiziționate 32.000  de doze de Folinat de Calciu, reprezentând necesarul pe un an de zile,  iar unele spitale s-au aprovizionat deja. Necesarul anual a fost stabilit prin cumulul solicitărilor tuturor unităților sanitare cu profil oncologic în contract cu casele de asigurări de sănătate. 

Facem precizarea că în unitățile sanitare din țară există în prezent 87.000 de doze de Osetron, sub formă de tablete. De asemenea, există în cantități suficiente  produsul Granisetron cu aceeași indicație terapeutică, atât tablete, cât și fiole. 

Ministerul Sănătății analizează modificarea legislației astfel încât să fie asigurată  continuitatea în aprovizionarea cu medicamente.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here