Foto: HealthyWomen
Un număr de 33 de paciente din localitatea Moara Vlăsiei, judeţul Ilfov, au fost examinate, sâmbătă, de către o echipă de medici de la Institutul Oncologic Bucureşti(IOB), în cadrul campaniei de „Prevenție și Depistare a Cancerului de Col Uterin” informează organizatorii.
Campania iniţiată de către voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului este dedicată femeilor cu vârste cuprinse între 25 şi 64 ani, care provin din zone rurale dezavantajate socio-economic.
„Este foarte importantă această campanie pentru că, în general, marea majoritate a pacienţilor care se prezintă la Institutul Oncologic sunt în faze terminale şi atunci preferăm să venim noi în întâmpinarea lor”, a punctat dr. Cristina Şaptefraţi, medic primar obstretică-ginecologie, cu competenţe în oncologie.
În acelaşi context, medicul  Virgiliu  Prunoiu, coordonatorul Programului „Screening”, din cadrul IOB, a adăugat: „Astăzi, mobilizarea a fost buna, sunt din ce în ce mai multe femei, sunt bucuros ca televiziunea TrinitasTV ne ajută şi promovarea de la începutul lunii ianuarie nu a rămas fără răspuns şi vin din ce în ce mai multe femei din comunităţile la care ajungem în judeţul Ilfov. Mulţumesc voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, coordonaţi de părintele Ciprian Grădinaru, care ne-au ajutat şi informează şi mobilizează femeile, înainte de a ajunge noi, medicii de la Institutul Oncologic. Pe această cale, sprijinite şi de mediul online, dorim să promovăm mai departe acţiunea noastră şi să ajungem în cât mai multe sate din judeţul Ilfov.
Acest test este foarte important, mai ales că rezultatele de până acum indică faptul că sunt leziuni precursoare de cancer care pot fi tratate, nu este indicat să se ajungă la leziuni grave care pot fi cu greu tratate, costă foarte mult, suferinţa este foarte mare, pe când leziunile incipiente pot fi tratate cu un minim efort atât pentru pacient, cât şi pentru personalul medical, astfel încât să obţină rezultate foarte bune în timp” a subliniat medicul.
Campania de „Prevenire şi Diagnosticare Precoce a Cancerului de Col Uterin” se desfăşoară în baza protocolului încheiat, în luna ianuarie a acestui an, între Institutul Oncologic ,,Prof. dr. Alexandru Trestioreanu din Bucureşti şi Patriarhia Română.
Coordonatorul voluntarilor Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, Dănuţ Prună a arătat:
„Ne bucurăm foarte mult că femeile au început să conştientizeze importanţa acestui examen medical şi vin în număr din ce în ce mai mare pentru că au aflat cât de important este să-şi facă acest test Babeş Papanicolau datorita căruia pot preveni alte afecţiuni. De asemenea, pe lângă aceaste investigaţii, ele pot cere sfaturi medicilor prezenţi referitor la alte probleme de sănătate colaterale. Până în prezent, mai mult de 30% dintre femeile care au fost examinate în cadrul acestei campanii au probleme de sănătate, un procent îngrijorător care  ar putea fi diminuat dacă femeile s-ar controla, conform recomandărilor medicilor”.
,, Mulţumim Patriarhiei Române pentru această activitate şi suntem onorate.Mai rar găsim aşa ceva. Este mare lucru că aceşti medici se deplasează în mediul rural, apreciem efortul lor”, a declarat o pacientă.
Părintele Cornel Enache, de la Parohia Moara Săracă, Protoieria Ilfov a spus la rândul său:
„Multe dintre doamne nu obişnuiesc în mod regulat să meargă să-şi facă astfel de investigaţii şi, de aceea, faptul că au venit medicii în localitate a fost de un mare ajutor şi aţi putut vedea interesul manifestat de credincioşii noştrii şi de locuitorii comunei pentru această investigaţie gratuită, motiv pentru care îi mulţumim Preafericitului Părinte Patriarh Daniel care a dat binecuvântarea pentru ca aceste acţiuni atât de folositoare să se desfaşoare şi, de asemenea, voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului şi Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru şi echipei de la Institutul Oncologic Bucureşti care s-a aflat aici”.
Până în prezent, în cele 7 ediţii ale campaniei de „Prevenţie şi Depistare a Cancerului de Col Uterin” au fost înregistrate peste 200 de beneficiare, din localităţi situate în judeţul Ilfov.
Cancerul de col uterin este o afecţiune malignă a celulelor ce căptuşesc suprafaţa colului. Este cea mai frecventă neoplazie a tractului genital la femei şi a doua cauză de mortalitate, după cancerul mamar.
În România sunt diagnosticate anual peste 4000 de femei cu cancer de col uterin. Dintre toate tumorile maligne, cancerul de col uterin este cel care poate fi controlat şi prevenit cu ajutorul testării periodice.
Anual, în lume, se diagnostichează aproximativ 500.000 noi cazuri de cancer cervical (col uterin).
Prin programul de screening pentru cancerul de col uterin, se caută depistarea unor leziuni precursoare (ce se pot îndepărta înainte de apariţia cancerului) sau a unui cancer în stadiu precoce, care este mai uşor de tratat.
Programele populaţionale de screening, desfășurate o dată la 3 sau la 5 ani, pot reduce incidenţa acestei boli cu 80%.
Factorii de risc pentru apariția neoplasmului de col uterin sunt următorii: infecția HPV (virusul Papilloma uman); infecția cu virusul herpes Hominis tip 2 (HSV 2); infecția HIV/SIDA; debut precoce al vieții sexuale; igiena deficitară;sarcini multiple; anticoncepționale orale şi promiscuitate sexuală.
Nu sunt eligibile pentru efectuarea testului Babeș-Papanicolau femeile care prezintă absență congenitală a colului uterin, histerectomie totală pentru afecțiuni benigne, femei cu diagnostic de neoplasm col uterin sau alte forme de cancer genital.
Toate acţiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt derulate de către voluntari, sub coordonarea părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here