Tratamentul se adresează formelor grave de sindrom Guillain-Barré şi este primul progres în ultimul sfert de secol pentru tratarea acestei boli neurologice autoimune, potrivit EFE.

Sindromul Guillain Barré este o boală neurologică rară, autoimună, care determină apariţia atoniei muscular, dispariţia reflexelor şi a capacităţii de a diferenţia stimuli tactili, termici sau dureroşi. Apar parestezii la nivelul braţelor, feţei şi membrelor inferioare, mergând până la paralizii totale.

Noul studiu a fost făcut de cercetătorii japonezi de la Universitatea din Chiba şi arată că utilizarea medicamentului Eculizumab, folosit deja în tratarea unor boli rare, este la fel de eficient şi împotriva acestui sindrom favorizând recuperea pacienţilor, potrivit agerpres.ro. „Rezultatele acestui test clinic au atras atenţia specialiştilor din întreaga lume cu un tratament inovator şi potenţial eficient în cazurile de Guillain-Barré“, a declarat profesorul Satoshi Kuwabara, şeful grupului de cercetători.

Studiul a fost dezvoltat pe parcursul a 24 de săptămâni în 13 spitale japoneze unde pacienţii cu cazuri severe de Guillain-Barré au fost trataţi cu medicamentul Eculizumab sau placebo. Din a patra săptămână, peste 60% din pacienţi care au luat medicamentul au început să meargă independent, comparativ cu cei 45% din grupul placebo. La încheierea tratamentului, 72% din pacienţii din primul grup au putut să alerge, în timp ce doar 18% din al doilea grup au putut să facă acest lucru.

Potrivit studiului publicat la 20 aprilie de revista medicală britanică „The Lancet Neurology“, 70% din pacienţi se puteau mişca independent după şase luni de la începerea tratamentului.

Cercetătorii mai spun că este nevoie de mai multe studii suplimentare în viitor, realizate pe un număr mai mare de pacienţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here