Conform ScienceDaily, o echipă de oameni de stiință, condusă de cadre universitare de la King’s College din Londra și Centrul Medical Erasmus din cadrul Centrului Medical Rotterdam, au descoperit 124 de gene care joacă un rol major în determinarea variației culorii părului uman.

Descoperirea aruncă o lumină nouă asupra înțelegerii noastre asupra complexității genetice care stă la baza variațiilor în pigmentarea umană și ar putea avansa cunoașterea condițiilor legate de pigmentare, cum ar fi cancerul de piele, testicular, prostată și ovarian. Noile descoperiri sunt relevante și pentru științele medico-legale.

Deși studiile anterioare au descoperit că un procent mare de variație a culorii părului este explicat prin factori ereditari, studiile genetice anterioare au identificat doar o duzină de gene de culoarea părului. Noul studiu, publicat astăzi în Nature Genetics, explică în mare măsură diferența de cunoștințe genetice.

Pentru a identifica genele de culoare a părului necunoscute anterior, cercetătorii au analizat datele AND-urilor provenind de la aproape 300 000 de persoane de origine europeană, împreună cu informațiile despre culoarea părului auto-raportate. Datele au fost furnizate de UK Biobank, 23andMe Inc., Consorțiul Internațional Visible Trait Genetics și partenerii lor de studiu.

Prin compararea culorii părului cu informațiile genetice, stocate în mai multe milioane de locații din genomul uman, echipa a identificat 124 de gene implicate în dezvoltarea culorii părului, dintre care mai mult de 100 nu erau cunoscute anterior ca ar influența pigmentarea.

Oamenii de stiință au demonstrat, de asemenea, că prezicerea culorii părului cu această nouă informație genetică este mai exactă decât cu genele cunoscute anterior.

Potrivit profesorului Tim Spector, „acest studiu va avea impact asupra câtorva domenii ale biologiei și medicinei. Ca cel mai mare studiu genetic despre pigmentare, vom îmbunătăți înțelegerea noastră a bolilor precum melanomul, o formă agresivă de cancer de piele.”

Genele care afectează culoarea părului, afectează și alte tipuri de cancer, în timp ce alte gene de pigment afectează șansele de a avea boala Crohn și alte forme de boală a intestinului.

„Lucrarea noastră ne ajută să înțelegem ce cauzează apariția diversității umane în aparență prin arătarea modului în care genele implicate în pigmentare se adaptează subtil la mediile exterioare și chiar la interactiunile sociale pe parcursul evoluției noastre.”

„În afară de creșterea substanțială a înțelegerii geneticii pigmentului uman în general, găsirea acestor noi gene de culoare pentru păr este, de asemenea, importantă pentru creșterea acurateții predicției culorii părului de la urme de ADN în viitoarele aplicații medico-legale, care poate ajuta la găsirea infractorilor necunoscuți”, a spus profesorul Manfred Kayser de la Erasmus MC.

Co-autor, Dr. David Hinds a spus: „În timp ce genetica culorii părului este o problemă interesantă în sine, sperăm că o mai bună înțelegere a biologiei pigmentării melanine va fi aplicabilă la studiile bolilor care interacționează cu pigmentarea, cum ar fi cancerul de piele sau vitiligo.”

Sursă articol: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/04/180416121600.htm

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here