O echipă de oameni de ştiinţă din China a efectuat pentru prima dată un studiu de secvenţiere completă a genomului pentru boala Alzheimer la populaţia chineză şi a identificat doi noi factori genetici de risc asociaţi acestei afecţiuni.
Pe lângă doi noi factori genetici de risc identificaţi, cercetarea a demonstrat de asemenea că genele cu risc ridicat interacţionează cu semnalele imunitare, acest lucru dezvăluind o relaţie între disfuncţia sistemului imunitar şi boala Alzheimer.
Cercetătorii de la Institutul pentru tehnologii avansate din Shenzhen (SIAT) au identificat variante genetice comune ale genelor GCH1 şi KCNJ15 ce demonstrează asocieri sugestive cu boala Alzheimer, scrie Agerpres.
Concluziile studiului au fost publicate recent în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences.
Alzheimer este o boală neurodegenerativă asociată vârstei, iar patogeneza acestei afecţiuni nu este în totalitate cunoscută. Mecanismele patofiziologice ale bolii Alzheimer sunt complexe, factorii genetici având o importanţă deosebită.
Studiile similare realizate anterior au identificat loci genetici cu risc ridicat şi gene asociate bolii Alzheimer. Însă, majoritatea informaţiilor genetice existente despre această afecţiune provin de la populaţia caucaziană, iar datele valabile pentru alte tipuri de populaţie sunt limitate.
În China trăiesc peste 7 milioane de pacienţi cu Alzheimer şi, conform estimărilor, această cifră va creşte odată cu îmbătrânirea populaţiei.