Doar unul din doi copii care se nasc cu malformaţii la inimă au șansa la o viaţă normală la noi în ţară. Și asta pentru că în România se fac numai jumătate dintre operaţiile pe cord necesare.
Potrivit medicilor, statul decontează operaţii costisitoare în străinătate, în loc să faciliteze intervenţia în ţară. Iar copiii bolnavi îşi aşteaptă rândul pe liste, din cauza birocraţiei.
Necesarul intervenţiilor pe cord la copii este însă mult mai mare în România. Statul decontează în străinătate tratamentul cu 40 de mii de euro, în loc să-l faciliteze în ţară. La Institutul Inimii din Târgu Mureş se operează zilnic cel puţin un caz şi tot e puţin.
“Noi operăm aproximativ 350 de copii anual, ceea ce sunt cifre bune pentru un centru, dar pentru o ţară ca România este prea puţin. Mulţi copii pleacă din ţara pentru a-şi găsi o rezolvare. Nu este în regulă, cu toate că avem toate dotările necesare pentru ca aceste intervenţii să fie rezolvate”, explică Horațiu Suciu, chirurg cardiolog.
Tot din cauza birocraţiei, la Mureş nu s-a mai făcut niciun transplant de inimă de 9 luni. Timp în care pacienţii aşteaptă pe liste şi speră ca-ntr-o bună zi să fie sănătoşi. În România 57% dintre bolnavi mor de boli cardiace. Anual ar trebui făcute 12 mii de intervenţii de inimă. În realitate se fac numai 4000.