The National Cancer Institut (NCI) s-a axat, în ultima perioadă, pe cele mai cunoscute teorii privind cauzele apariției cancerului. Deodorantul poate influența într-adevăr sănătatea noastră? Este sigur să locuiți în apropierea unei centrale electrice?
Folosind datele de la NCI, jurnaliștii de la BrightSide au sintetizat un număr de 12 teorii populare referitoare la apariția celulelor canceroase.
- Cancerul este contagios?
Cancerul nu este contagios. Totuși, există o posibilitate de transmitere de la om la om: în cazul transplanturilor de organe și țesuturi.
2. Biopsia sau excizia chirurgicală pot determina răspândirea celulelor maligne?
Chirurgii respectă reguli stricte și proceduri speciale, tocmai pentru a îndepărta acest risc. Gradul de probabilitate este mic.
3. Utilizarea telefoanelor mobile determină cancer?
Cercetările științifice nu au confirmat această ipoteză. Cancerul provoacă mutații genetice, iar radiația cu frecvență joasă a telefonului mobil nu afectează genomul.
4. Există tratamente naturiste care tratează cancerul?
Nu. Unele medicamente pot ajuta oamenii să facă față efectelor secundare ale tratamentului pentru cancer. Nu există studii care să demonstreze că medicina pe bază de plante poate să vindece cancerul.
5. Vopseaua de păr poate e cancerigenă?
Nu există date care să arate că colorantul pentru păr crește riscul de apariție a cancerului. Totuși, sunt cercetări care demonstrează că hairstyliştii sunt predispuși la cancer de vezică urinară.
6. Dieta poate stopa apariția cancerului?
Da. Studiile recente au arătat că, dacă vă schimbați dieta și începeți să consumați mai multe legume și fructe, probabilitatea de dezvoltare a tumorilor maligne scade cu 80%.
7. Pot deodorantul și antiperspirantul cauza cancer de sân?
Nu. Substanțele din deodorant și antiperspirant nu afectează modificările țesutului mamar.
8. Poate fi moștenit cancerul?
Doar 5-10% din bolile canceroase se dezvoltă ca rezultat al mutațiilor care sunt transmise altor generații. Celelalte 90-95% dintre bolile canceroase apar din cauza mutațiilor legate de îmbătrânire sau de influența factorilor de mediu.
9. Radiația electromagnetică provoacă neoplazii?
Nu. Pereții casei tale sunt suficienți pentru a te proteja de radiațiile electromagnetice.
10. Poți face cancer din cauza stresului?
Nu există informații care să dovedească o relație între starea emoțională și riscul dezvoltării cancerului.
11. Indulcitorii artificiali provoacă boli oncologice?
Nu. Unele cercetări privind siguranța la zaharină au arătat că consumul acestor produse nu cauzează cancer.
12. Consumul mare de zahăr ajută dezvoltarea cancerului?
Nu, dar s–a dovedit că celulele canceroase consumă mai mult glucoză decât cele normale. Nu există date care să dovedească faptul că dulciurile duc la cancer. Și nu există date care să dovedească faptul că refuzul de a consuma zahăr contribuie la recuperare.
Sursa: https://brightside.me