Organizaţia Salvaţi Copiii România a lansat un apel către autorități să își asume ca primă prioritate creşterea expertizei și capacităţii de spitalizare a cazurilor grave în unităţi de nivel III, astfel încât niciun nou-născut cu o stare de sănătate precară să nu fie lăsat în afara actului medical vital.
Pe termen imediat, este nevoie de reclasificarea în maternităţi de grad III a unor maternităţi de nivel II care deja desfăşoară activităţi specifice maternităţilor de nivel III și de creștere a numărului de locuri de Terapie Intensivă în maternitățile de nivel III deja existente. Asociația de Neonatologie a înaintat către Ministerul Sănătății o propunere de modificare a criteriilor de regionalizare și recunoaștere a competențelor maternităților din țară.
În cursul dezbaterii, un subiect cu implicații grave a fost cel al scăderii la începutul anului 2018 cu până la 30-50% a finanțării către subprogramul de neonatologie al Axei Prioritare – ATI, în toate secțiile din țară.
Pe termen mediu, este importantă introducerea în planul de regionalizare neonatală (prin modificarea Ordinului 910/18.11.2002) şi a Spitalelor care deja desfăşoară activităţi specifice maternităţilor de nivel III și de creștere a numărului de locuri de Terapie Intensivă în maternitățile de nivel III deja existente. Asociația de Neonatologie a înaintat către Ministerul Sănătății o propunere de modificare a criteriilor de regionalizare și recunoaștere a competențelor maternităților din țară.
Un subiect cu implicații grave a fost cel al scăderii la începutul anului 2018 cu până la 30-50% a finanțării către subprogramul de neonatologie al Axei Prioritare – ATI, în toate secțiile din țară.
Pe termen mediu, este importantă introducerea în planul de regionalizare neonatală (prin modificarea Ordinului 910/18.11.2002) şi a Spitalelor de Pediatrie care au compartimente pentru nou-născuţi/terapie intensivă nou-născuţi. Unele funcţionează ca centre importante, iar altele vor aduce un plus de activitate imediată, în special în zona malformativă, fiind vitale și pentru cazurile medicale.
Pe termen lung, a fost subliniată nevoia pentru construcția unor unități spitalicești noi, cu dotare și personal, în concordanță cu normele europene, precum și dezvoltarea unor rețele de comunicare și dispecerat regional și național perfect funcționale.
Deocamdată, în țară există doar 50% din numărul de paturi necesar pentru spitalizarea cazurilor de nou-născuți cu o stare de sănătate precară, iar dispeceratele și procedurile de transfer sunt disfuncționale.
S-a recunoscut de către toți participanții că în lipsa unei politici publice coerente și transparente în beneficiul sănătății materne și neonatale, sprijinul punctual al organizațiilor neguvernamentale se dovedește vital. Cu toate acestea, nevoia de politici publice coerente și cu o largă susținere politică rămâne absolut necesară.
Setul de recomandări cu privire la reducerea mortalității infantile în România și îmbunătățirea situației din maternități, elaborat de specialiștii participanți, va fi transmis către conducerea Ministerului Sănătății, în atenția doamnei Ministru Sorina Pintea.
La dezbatere au fost prezenţi secretar de stat dr.Raed Arafat, prof. dr. Silvia Stoicescu, preşedintele Comisiei de Neonatologie din cadrul Ministerului Sănătății, prof.dr. Maria Stamatin, președintele Asociaţiei de Neonatologie din România şi șefii secțiilor de neonatologie de nivel III din țară.