Organizaţia Salvaţi  Copiii România a lansat un apel către autorități să își asume ca primă prioritate creşterea expertizei și capacităţii de spitalizare a cazurilor grave în unităţi de nivel III, astfel încât niciun nou-născut cu o stare de sănătate precară să nu fie lăsat în afara actului medical vital.
Pe termen imediat, este nevoie de reclasificarea în maternităţi de grad III a unor maternităţi de nivel II care deja desfăşoară activităţi specifice maternităţilor de nivel III și de creștere a numărului de locuri de Terapie Intensivă în maternitățile de nivel III deja existente. Asociația de Neonatologie a înaintat către Ministerul Sănătății o propunere de modificare a criteriilor de regionalizare și recunoaștere a competențelor maternităților din țară.
  În cursul dezbaterii, un subiect cu implicații grave a fost cel al scăderii la începutul anului 2018 cu până la 30-50% a finanțării către subprogramul de neonatologie al Axei Prioritare – ATI, în toate secțiile din țară.
Pe termen mediu, este importantă introducerea în planul de regionalizare neonatală (prin modificarea Ordinului 910/18.11.2002) şi a Spitalelor  care deja desfăşoară activităţi specifice maternităţilor de nivel III și de creștere a numărului de locuri de Terapie Intensivă în maternitățile de nivel III deja existente. Asociația de Neonatologie a înaintat către Ministerul Sănătății o propunere de modificare a criteriilor de regionalizare și recunoaștere a competențelor maternităților din țară.
Un subiect cu implicații grave a fost cel al scăderii la începutul anului 2018 cu până la 30-50% a finanțării către subprogramul de neonatologie al Axei Prioritare – ATI, în toate secțiile din țară.
Pe termen mediu, este importantă introducerea  în planul de regionalizare neonatală (prin modificarea Ordinului 910/18.11.2002) şi a Spitalelor de Pediatrie care au compartimente pentru nou-născuţi/terapie intensivă nou-născuţi. Unele funcţionează ca centre importante, iar altele vor aduce un plus de activitate imediată, în special în zona malformativă, fiind vitale și pentru cazurile medicale.
Pe termen lung, a fost subliniată nevoia pentru construcția unor unități spitalicești noi, cu dotare și personal, în concordanță cu normele europene, precum și dezvoltarea unor rețele de comunicare și dispecerat regional și național perfect funcționale.
Deocamdată, în țară există doar 50% din numărul de paturi necesar pentru spitalizarea cazurilor de nou-născuți cu o stare de sănătate precară, iar dispeceratele și procedurile de transfer sunt disfuncționale.
S-a recunoscut de către toți participanții că în lipsa unei politici publice coerente și transparente în beneficiul sănătății materne și neonatale, sprijinul punctual al organizațiilor neguvernamentale se dovedește vital. Cu toate acestea, nevoia de politici publice coerente și cu o largă susținere politică rămâne absolut necesară.
Setul de recomandări cu privire la reducerea mortalității infantile în România și îmbunătățirea situației din maternități, elaborat de specialiștii participanți, va fi transmis către conducerea Ministerului Sănătății, în atenția doamnei Ministru Sorina Pintea.
La dezbatere au fost prezenţi secretar de stat dr.Raed Arafat, prof. dr. Silvia Stoicescu, preşedintele Comisiei de Neonatologie din cadrul Ministerului Sănătății,  prof.dr. Maria Stamatin, președintele Asociaţiei de Neonatologie din România şi  șefii secțiilor de neonatologie de nivel III din țară.

Raed Arafat: Transportul prematurilor, reglementat

Secretarul de stat dr. Raed Arafat a declarat cu prilejul participării la Masa rotundă că au fost înregistrate progrese în ceea ce priveşte transportul prematurilor.
 ,,Am progresat mult în idee transportului copiilor nou născuţi prematur. Dacă analizăm numai acum 10 ani de nu aveam maşini specializate. Erau vreo două în ţară prin 2004-2005 şi am început. Elicopterele nu erau echipate cu incubatoare potrivite pentru copii. Acum cel puţin avem maşini pe regiuni. Avem maşini în mai multe judeţe care asigură transportul neonatal al copiilor aflaţi în stare critică, prematur. În Bucureşti funcţionează cel puţin una de regulă două sunt da maşinile sunt învechite. În proiectul de achiziţii de ambulanţe care va avea ca sursă de finanţare chiar fondurile europene sunt prevăzute zece maşini de nou născuţi care vor înlocui maşinile care sunt învechite plus întărirea capacităţii de transport şi pe calea aeriană.
Zilnic, nu există zi să nu avem unul-două sau chiar trei din elicopterele noastre fără să aibă o intervenţie de transport neonatal iar ambulanţele pentru nou născuţi transportă de regulă dacă distanţa este mai mică sau dacă elicopterele nu pot să facă transportul pe cale aeriană din cauze meteo. Sunt ambulanţe speciale. Sunt ambulanţe dedicate nou născuţilor, sunt cu incubator, cu o masă specială încălzită de lucru în cazul în care nou născutul are o problemă să poată să se oprească să lucreze să îl stabilizeze. Au un şasiu mai lung. Sunt maşini care au fost achiziţionate special şi le vom înlocui cu alte maşini care sunt special construite pentru îngrijirea nou născuţilor. În cursul acestui an va porni licitaţia în cel mai scurt timp şi după care livrarea lor va fi anul acesta sau anul viitor.
O flotă nouă de maşini pentur nou născuţi. Sunt prevăzute în jur la zece maşini cel puţin, pe regiuni merg ele şi pe zone pe care le deservesc . ŞI acesta este un aspect, nu ai peste tot oameni pregătiţi ca să urce pe ambulanţă. Aceste maşini sunt pentru copii aflaţi în stare critică. Pentru copiii care nu sunt în stare critică dar care necesită transport se poate face acest lucru cu un incubator mai simplu într-o ambulanţă obişnuită. Vorbim aici despre copii care au nevoie de ventilaţie, de îngrijire foarte complexă şi atunci sunt aceste unităţi mobile de terapie intensivă neo-natală.
(…) De când am început să facem aceste transporturi am salvat foarte multe vieţi pentru că înainte aceşti copii erau efectiv netransportabili. Nu puteai să îi duci de la un spital către altul pentru că ştiai că o să îţi moară în drum. Acum s-a dat o şansă în plus,, a spus responsabilul din Ministerul Sănătăţii.

Gabriela Alexandrescu: Şansa copiilor născuţi prematur ar creşte dacă ar exista echipamentele necesare

Gabriela Alexandrescu de la Salvaţi Copiii a punctat cu prilejul Mesei rotunde ,,Am donat peste 390 de echipamente moderne. În continuare trebuie mărită capacitatea secţiilor de nivel III pentru a primi mai mulţi nou născuţi. Anul trecut au fost cazuri de refuz deci nu au avut capacitatea să îngrijească şi trebuie alocate fonduri. 

 Sunt probleme de alocarea a fondurilor pentur secţiile de ATI. Există şi o discriminare să spunem între alocarea pentru adulţi şi pentru copii aşa că sperăm să facem astăzi un plan, un progres în ceea ce priveşte necesarul de echipamente şi un buget redictibil, clar pentru secţiile de nou născuţi mai ales că naşterile premature sunt fixe adică nu se micşorează în nici un caz. Sunt cam 20.000 de an plus alte cazuri de copii care au un risc la naştere din cauza neurmăririi sarcinii. Sunt aproape 40.000 de sarcini care nu sunt văzute de medicii ginecologi , de medicii obstreticieni.
Avem cea mai mare rată de mortalitate din Europa, dublă faţă de medica UE cu toate că în ultima vreme s-au mai făcut progrese şi prin alocarea de fonduri locale pentru îmbunătăţirea structurii secţiilor şi a condiţiilor materiale dar totuşi rămân  foarte multe echipamente învechite, foarte multe echipamente care trebuie scoase din uz. Multe echipamente care trebuie cumpărate şi achiziţionate. Din ce ştim noi Salvaţi Copiii ar trebui încă 300 de paturi complet echipate pentru nou născuţii cu risc.
   Şansa la viaţă pentru copii născuţi prematur dacă ar exista  toate echipamentele necesare ar creşte cu 90% .
(…) Faptul că sunt 20.000 de naşteri premature şi avem o pierdere pe an de 1400 de copii până la a împlini un an şi dacă luăm din ele poate 30% să zicem că aşa un calcul general ar fi vrea 400-500 de copii care ar putea fi ajutaţi să trăiască cum trebuie,, a arătat Gabriela Alexandrescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here