Cercetarea românească obţine, an de an, rezultate, în ciuda dificultăţilor prin care trece, a afirmat, joi, profesorul Irinel Popescu, preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale, în deschiderea celei de-al XIII-a ediţii a Simpozionului „Academician Nicolae Cajal”.

„În ciuda dificultăţilor prin care trece cercetarea românească, a problemelor legate de finanţare, iată că, totuşi, an de an, continuă să se desfăşoare proiecte, continuă să se obţină rezultate, continuă parteneriatele cu echipe internaţionale foarte puternice, dintre care unele sunt prezente aici, şi de aceea, acest simpozion, conceput ca un eveniment de cercetare fundamentală al Academiei Române şi al Academiei de Ştiinţe Medicale, prezintă lucrări extrem de interesante”, a spus Irinel Popescu.

Academia de Ştiinţe Medicale împreună cu Fundaţia ‘Academician Nicolae Cajal’ şi Institutul de Virusologie ‘Şt. S. Nicolau’ organizează, joi, vineri şi sâmbătă, cea de-al XIII-a ediţie a Simpozionului „Academician Nicolae Cajal”.

Desfăşurat în „Amfiteatrul I. H. Rădulescu” al Bibliotecii Academiei Române, evenimentul oferă comunităţii medicale posibilitatea de a fructifica ocazia unei bune informări ştiinţifice având ca bază două teme: cercetarea translaţională cu accent pe noile progrese în terapiile celulare şi în oncogenomică’ şi actualităţi în virusologie cu accent pe aspectele particulare ale unor infecţii virale cu impact major pentru sănătatea publică cum ar fi epidemia de rujeolă din Romania, infecţia West Nile, hepatite virale, precum şi noi metode terapeutice şi profilactice în viroze.

Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România (FCER), Aurel Vainer, a afirmat că regretatul Nicolae Cajal a fost un mare „om al cetăţii” şi a elogiat „inteligenţa, capacitatea ştiinţifică excepţională şi umanismul” care l-au caracterizat, „un mare pedagog”, dar şi un parlamentar de la care a avut ce învăţa, aşa cum a recunoscut că şi-a propus să-i continue activitatea de preşedinte al FCER pe care acesta a desfăşurat-o în perioada 1994-2004.

La simpozion participă cercetători de la prestigioase institute de cercetare din Europa, SUA şi Israel, care-şi vor prezenta rezultatele cercetărilor, unele dintre acestea obţinute în echipe mixte împreună cu cercetătorii români.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here