Foto: Sanatatea Buzoiana

Consilierul de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, Diana Păun, a declarat că administraţia prezidenţială şi-a asumat prevenţia şi educaţia pentru sănătate ca prioritate zero în sănătatea publică. 

„Administraţia Prezidenţială şi-a asumat prevenţia şi educaţia pentru sănătate ca prioritate zero în sănătatea publică. Pentru că avem convingerea că numai educaţia pentru sănătate, importanţa conştientizării prevenţiei şi adoptării unui stil de viaţă sănătos pot avea pe termen lung efecte asupra speranţei de viaţă a românilor şi asupra calităţii vieţii românilor”, a spus Diana Păun, la Forumul Naţional de Gineco-Oncologie „Sănătate feminină: preocupare şi responsabilitate”, care se desfăşoară vineri şi sâmbătă la Bucureşti.

Potrivit acesteia, tema prevenţiei „nu este una preferată” de politicieni pentru că rezultatele programelor de prevenţie „nu au vizibilitate imediată, ci pe termen lung”.

„În anul 2016, împreună cu Ministerul Sănătăţii condus pe atunci de dl profesor Patriciu Achimaş Cadariu, am lansat la Palatul Cotroceni, în prezenţa preşedintelui României şi a directorului regional pentru Europa al OMS, Planul multianual de promovare a sănătăţii şi educaţiei pentru sănătate. Rezultatul unei munci extraordinare, depusă de o comisie interministerială. Din nefericire, românii au o mare meteahnă – cea a proiectelor începute şi nefinalizate, a iniţiativelor neconcretizate. Ori acest plan multianual care conţinea pe lângă o evaluare corectă a stării de sănătate a românilor şi a expunerii la factori de risc conţinea de asemenea un plan de implementare foarte bine articulat cu termene, cu responsabili, cu activităţi. Pentru ca acest document să nu rămână uitat într-un sertar la Ministerul Sănătăţii, i-am făcut o rugăminte doamnei ministru şi acum îmi permit să o fac şi publică – de a operaţionaliza acest plan şi am convingerea că dânsa va fi instrumentul cel mai important care va pune în practică această iniţiativă care susţine cel mai bine politicile Administraţiei Prezidenţiale în domeniul prevenţiei şi educaţiei pentru sănătate”, a spus consilierul de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here