Prof.dr. Monica Luminos Foto: Adevarul
În ultima perioadă numărul infecţiilor respiratorii şi în principal al gripei au crescut, a declarat pentru publicaţia noastră prof. dr. Monica Luminos de la Institutul de Boli Infecţioase ”Matei Balş”.
,,Avem cel puţin 50 de cazuri zilnic, ieri am avut 39 din care 9 fiind în stare gravă au necesitat internare. Formele sunt severe. La copii sunt forme medii, dar şi complicaţii cu meningită şi encefalită. Este vorba de virusul sinciţial respiratoriu, care se întâlneşte mai frecvent la copiii sub un an. Cele mai multe cazuri vin din sudul ţării Ialomiţa, Dâmboviţa. Gradul de severitate depinde de fiecare organism în parte. Cu cât organismul este mai tarat , cu atât gravitatea formei este mai mare. Ceea ce am remarcat este faptul că nu sunt mai afectaţi cei care frecventează colectivităţi, ci şi cei care stau acasă, mai protejaţi dar probail sunt expuşi . Avem un caz la un copil de trei luni”, a detaliat prof. dr. Luminos.
Aceasta a făcut referire la faptul că rata de vaccinare este scăzută şi recomandă vaccinarea, mai ales pentru grupele la risc respectiv persoane cu afecţiuni asoociate, cum ar fi afecţiuni cardiace, renale, hematologice care se pot vaccina şi, în februarie, dacă sunt sănătoase. Medicul a menţionat că se poate face profilaxie la vârste mai mici cu oseltamivir şi, curativ, pentru formele severe.
Nu trebuie neglijată nici alimentaţia care trebuie să fie bogată în fructe şi legume cu produse care să crească imunitatea organismului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here