Conf.Dr. Cristina Maria Mihai Foto: starpress.ro
În perioada1-2 februarie 2018, va avea loc în Constanţa conferinţa cu tema „Rolul nutritiei şi activităţii fizice în menţinerea stării de sănătate a copilului”, organizată sub egidă Universităţii Ovidius din Constanţa.
Tema conferintei este de mare actualitate şi de interes pentru diferite specialităţi care contribuie la asistenţa medicală şi educarea copilului (medici din domeniul pediatriei, medici de familie, medici de medicina sportiva, kinetoterapeuțş, profesori de educaţie fizică).
Subiectul este important deoarece stilul modern de viaţă se asociază cu o alimentaţie nesănătoasă: aport caloric crescut; cantitate crescuta de grăsimi animale; exces de sare, conservanţi, stabilizatori; excesul alimentelor procesate în defavoarea celor naturale; metode gastrotehnice necorespuzătoare. Pe de altă parte stilul modern de viaţă se caracterizează prin tendinţa la sedentarism. Alimentaţia necorespunzătoare şi activitatea fizică redusă se asociază cu creşterea îngrijorătoare a unor boli cronice
(boli cardiovasculare, obezitate, diabet zaharat, boli maligne s.a). Deşi majoritatea acestor boli devin evidente la vârsta adultă, debutul real se produce în copilărie.
Intervenţia precoce, prin corectarea stilului de viaţă poate să contribuie decisiv la preveniraea sau amânarea debutului acestor boli cronice, oferind şansa copilului pentru un start sănătos în viaţă.
”Obezitatea reprezintă cea mai frecventă tulburare de nutriţi şi e întâlnită în rândul copiilor şi adolescenţilor, fiind din ce în ce mai des prezentă în rândul populaţiei de vârstă pediatrică,fiind considerată boala secolului XXI.
În cadrul Spitalului Clinic Judeţean “Sf. Apostol Andrei”, Constanţa, Secţia Pediatrie, Compartimentul  Diabet şi Boli Nutriţie în anul 2017 au fost evaluaţi pentru obezitate în vederea consilierii  în domeniul nutriţiei  378 de pacienţi.
La 208 dintre aceşti pacienţi  s-a efectuat test de toleranţă orală la glucoză şi s-a constatat  insulino-rezistenţă. În anul 2017 au fost diagnosticaţi 26 de pacienţi cu Diabet zaharat tip 1, iar 3 pacienţi cu Diabet zaharat tip 2. Numai în ultimii 5 ani au fost diagnosticaţi cu Diabet zaharat de tip 2 un număr de 10 pacienţi. Prevenţia obezităţii reprezintă o problema de sănătate publică la nivel mondial, deoarece excesul de greutate şi obezitatea au un impact important asupra sănătătii, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung”, a declarat conf.dr. Cristina Maria Mihai, şef de secţie Pediatrie – Spitalul Judeţean de Urgenţă ”Sf.Ap.Andrei” Constanţa.
 
Conferinţa de la Constanţa  este primul eveniment din cadrul Caravanei Naţionale, care are drept ţintă conştientizarea că sănătatea  copilului depinde necondiționat de stilul de viață.
Evenimentul  este organizat de Events Partners&More, iar următoarele acţiuni, care se vor defăşura pe tot parcursul anului 2018  vor avea loc la Iaşi, Timişoara, Craiova, Cluj Napoca, Piteşti, Bucureşti, Oradea, Braşov informează organizatorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here