Foto: Pittsburgh Post-Gazette

Un medicament dezvoltat pentru diabetul zaharat ar putea fi utilizat pentru a tratat Alzheimer-ul, după ce oamenii de știință au descoperit pierderea semnificativă inversată a memoriei la șoareci prin intermediul unei triple metode de acțiune.

Cercetarea, publicată în Brain Research , ar putea aduce îmbunătățiri substanțiale în tratamentul bolii Alzheimer, prin utilizarea unui medicament inițial creat pentru a trata diabetul de tip 2, scrie Science Daily.

Cercetătorul principal, profesorul Christian Holscher de la Universitatea Lancaster din Marea Britanie, a declarat că tratamentul „deține promisiunea clară de a fi dezvoltat într-un tratament nou pentru tulburările neurodegenerative cronice, cum ar fi boala Alzheimer”.

Boala Alzheimer este cea mai frecventă cauză de demență, iar numerele se așteaptă să crească la două milioane de persoane în Marea Britanie până în 2051, potrivit Societății Alzheimer, care a finanțat parțial cercetarea.

Dr. Doug Brown, director de cercetare si dezvoltare al Societatii Alzheimer, a declarat: „Cu nici un tratament nou în aproape 15 de ani, trebuie să găsim noi modalități de combatere a bolii Alzheimer. Este necesar să examinăm dacă medicamentele dezvoltate pentru tratarea altor afecțiuni pot aduce beneficii persoanelor cu Alzheimer și alte forme de demență. Această abordare a cercetării ar putea face mult mai rapid obținerea de noi medicamente promițătoare persoanelor care au nevoie de ele. ”

Aceasta este prima dată când a fost utilizat un medicament receptor triplu care acționează în mai multe moduri pentru a proteja creierul de degenerare. Combină GLP-1, GIP și Glucagon, care sunt toți factorii de creștere. Probleme cu semnalizarea factorului de creștere s-au dovedit a fi afectate în creierul pacienților cu Alzheimer.

Studiul a folosit șoareci APP / PS1, care sunt șoareci transgenici, care exprimă gene mutante umane ce cauzează boala Alzheimer. Aceste gene au fost găsite la persoanele care au o formă de Alzheimer care poate fi moștenită. Șoarecii transgenici bătrâni în stadii avansate de neurodegenerare au fost tratați.

Într-un test de labirint, învățarea și formarea memoriei au fost mult îmbunătățite de către medicamentul care, de asemenea:

  • a mărit nivelurile unui factor de creștere a creierului care protejează funcționarea celulelor nervoase;
  • a redus cantitatea de plăci amiloide din creier legate de Alzheimer;
  • a redus inflamația cronică și stresul oxidativ;
  • a încetinit ritmul de pierdere a celulelor nervoase.

„Aceste rezultate foarte promițătoare demonstrează eficacitatea acestor noi medicamente receptor, care inițial au fost dezvoltate pentru a trata diabetul de tip 2, dar au arătat consistent efecte neuro-protective în mai multe studii”, a declarat profesorul Holscher, citat de Science Daily.„Studiile clinice cu o versiune mai veche a acestui tip de drog, au arătat deja rezultate foarte promițătoare la persoanele cu boala Alzheimer sau cu tulburări de dispoziție.”

Diabetul de tip 2 este un factor de risc pentru Alzheimer și a fost implicat în progresia bolii. Insuficiența insulinei a fost legată de procesele degenerative cerebrale în cazul diabetului de tip 2 și al bolii Alzheimer. De asemenea, desensibilizarea insulinei ar putea juca un rol în dezvoltarea tulburărilor neurodegenerative, deoarece insulina este un factor de creștere cu proprietăți neuroprotective.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here