Neurologii dr. Christina Strauch și prof. Dr. Denise Manahan-Vaughan de la Ruhr-Universität Bochum au investigat care zonă a creierului este responsabilă pentru stocarea mirosurilor ca amintiri pe termen lung. Unele mirosuri pot declanșa amintiri din experiența anilor trecuți, scrie Science Daily. Studiul actual arată că cortexul piriform, o parte din creierul olfactiv, este implicat în procesul de salvare a acelor amintiri; mecanismul, totuși, funcționează numai în interacțiunea cu alte zone ale creierului. Rezultatele au fost publicate în revista Cerebral Cortex.
„Este cunoscut faptul că cortexul piriform este capabil să stocheze temporar amintirile olfactive. Am vrut să știm dacă se aplică și amintirilor pe termen lung”, spune Christina Strauch.
Sensibilitate artificială prin stimulare
Plasticitatea sinaptică este responsabilă pentru stocarea amintirilor în structurile de memorie ale creierului: în timpul acestui proces, comunicarea dintre neuroni este modificată printr-un proces numit plasticitate sinaptică, astfel încât să se creeze o memorie. Strauch și Manahan-Vaughan au examinat dacă cortexul piriform al șobolanilor este capabil să exprime plasticitatea sinaptică și dacă această schimbare durează mai mult de patru ore; indicând faptul că poate fi stabilită memoria pe termen lung.
Oamenii de știință au folosit impulsuri electrice în creier pentru a emula procese care declanșează codificarea unei senzații olfactive ca memorie. Au folosit diferite protocoale de stimulare care variază în frecvența și intensitatea impulsurilor. Se știe că aceste protocoale pot induce efecte pe termen lung într-o altă zonă a creierului care este responsabilă de amintirile pe termen lung: hipocampul. În mod evident, aceleași protocoale nu au determinat stocarea informațiilor pe termen lung sub formă de plasticitate sinaptică în cortexul piriform.
Este nevoie de semnal dintr-o zonă mai mare a creierului
Oamenii de știință s-au întrebat dacă cortexul piriform trebuie instruit să creeze o memorie pe termen lung. Apoi, au stimulat o zonă a creierului mai mare numită cortexul orbitofrontal, care este responsabil pentru discriminarea experiențelor senzoriale. De această dată, stimularea zonei creierului a generat schimbarea dorită în cortexul piriform. „Studiul nostru arată că cortexul piriform este într-adevăr capabil să servească drept arhivă pentru amintirile pe termen lung. Dar are nevoie de instruire din cortexul orbitofrontal, indicând faptul că un eveniment trebuie să fie stocat ca o amintire pe termen lung”, spune Strauch, citat de Science Daily.