Patriarhia Română și Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” Bucureşti au încheiat un nou protocol privind organizarea unor acțiuni medicale în vederea depistării cancerului la femeile cu vârste cuprinse între 25-64 ani. Astfel, o echipă de medici de la Institutul Oncologic împreună cu voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului se vor deplasa periodic la persoane defavorizate din București și Ilfov pentru a derula activități de screening în domeniul cancerului de col uterin, cancerului mamar și celui colorectal arată sursa citată.
„Într-adevăr, de astăzi a început un nou protocol, o nouă campanie de prevenţie şi conştientizare a cancerului de col uterin şi a cancerului de sân. Acest protocol s-a stabilit între Patriarhia Română şi Institutul Oncologic Bucureşti. Această campanie este adresată tuturor persoanelor de sex feminin şi cu precădere celor din mediul rural, unde prevenţia şi conştientizarea sunt mai puţin accesibile. Dorim ca efortul medicilor de la Institutul Oncologic şi al voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului să salveze multe vieţi prin această campanie frumoasă”, a anunțat părintele Arhimandrit Ciprian Grădinaru, de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.
   „Am revenit în localitatea Grădiştea, unde noi, voluntarii am mai fost cu diverse acţiuni social-filantropice, dar şi cu campanii de sănătate, cum ar fi campania „Sănătate pentru sate”, când am venit cu medici de diferite specializări pentru a verifica starea de sănătate a localnicilor. Acum am venit cu un nou protocol de colaborare între Institutul Oncologic Bucureşti şi Patriarhia Română, o activitate care se desfăşoară cu înalta binecuvântare a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Această campanie se adresează femeilor cu vârste cuprinse între 25-64 ani. Prin această campanie se urmăareşte depistarea precoce a cancerului de col uterin, precum şi a altor afecţiuni. Medicilor de la Institutul Oncologic li se alătură medicii din campania “Sănătate pentru sate”. Toate femeile care îndeplinesc condiţiile fac gratuit testul Babeş-Papanicolau pentru depistarea acestor probleme de sănătate. De asemenea, se mai verifică dacă sunt modificări şi alte probleme ale sânului. Este o activitate foarte importantă pentru că femeile din mediul rural se deplasează foarte greu către oraş pentru a-şi face acest test. De multe ori neglijează acest aspect din cauza faptului că sunt reținute cu probleme casnice, sunt solicitate la locul de muncă, au familii numeroase cu mulţi copii şi lasă pe planul doi starea de sănătate. Acest test făcut la timp este relevant şi când situaţia o cere sunt îndreptate către alte investigaţii suplimentare. După o lună şi jumătate revenim în comunitate pentru consilierea acelor paciente al căror test nu a ieşit bine, ocazie cu care vor mai putea fi examinate şi alte localnice”, a subliniat Dănuţ Viorel Prună, coordonatorul grupului de voluntari al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.
  Campania a debutat, sâmbătă, la pacientele din Grădiştea -Ilfov care au fost supuse testului Babeș-Papanicolau. Multe dintre doamnele care s-au prezentat la examinare nu-și mai făcuseră niciodată acest test și au fost mulțumite că li s-a oferit acest serviciu în mod gratuit. Rezultatele analizelor efectuate vor fi comunicate de către specialiștii care se vor întoarce cu caravana de screening în localitate, după o lună de zile.
   „Aceasta activitate este foarte importanta pentru a preveni cancerul de col uterin, care, din păcate, ne situează în lume pe locul I la incidenţa acestui cancer. Se adresează femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani care nu sunt operate, nu au absenţă congenitala a colului uterin şi nu au făcut un test Papanicolau de mai mult de 3 ani de zile. Este mult mai uşor de tratat un cancer de col uterin la început, decât atunci când este un cancer depăşit şi în prezenţa metastazelor. După aflarea rezultatelor, dacă se constată modificări, pacientele să se prezinte la Institutul Oncologic pentru continuarea investigaţiilor cu bilet de trimitere de la medicul de familie, buletin, card de sănătate şi dovadă de asigurat. În mediul rural, această testare este la fel de importantă ca pentru noi toţi şi deocamdată, dacă dânşii nu ajung, încercăm să ajungem noi la ei şi să ii facem să inţeleagă importanţa prevenţiei”, a atras atenția medicul  Cristina Şaptefraţi,  medic primar Ginecologie Oncologica, la  Institutul Oncologic Bucureşti.
„Sub Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului împreună cu Părintele Ciprian Grădinaru şi sub înaltul patronaj al Preafericitului Patriarh Daniel, împreună cu dumneavoastră, Patriarhia, reuşim să facem această mobilizare în sate, astfel încât femeile care nu pot ajunge la IOB sau la alte cabinete, să le putem recolta pentru patologia colului uterin cu metoda Babeş- Papanicolau. Eu zic că prima ediţie este nesperat de bună şi chiar mă bucur ca pe viitor să putem colabora noi, partea medicală şi cu Patriarhia care poate mobiliza prin preoţi, primari şi medicii de familie să putem veni la sate, astfel încât toate femeile cu vârsta între 25 şi 64 de ani să beneficieze de această metodă de investigaţie, astfel încât să depistăm la timp eventualele boli care pot apare la nivelul colului uterin. Femeile au primit vestea foarte bine, s-au bucurat pentru că multe dintre ele fie nu au posibilităţi, fie nu au bani să ajungă la analize şi s-au bucurat pentru că le putem da un ajutor, atât din partea noastră cât şi a dumneavoastră a Patriarhiei, astfel încât să beneficieze de screeningul care se oferă gratuit pentru toate femeile din România de către Ministerul Sănătăţii”, a subliniat dr. Virgil Mihail Prunoiu, medic primar chirurg, Chirurgie Oncologică, Coordonatorul reţelei IOB.
La rândul său, Silvia Stroescu, asistent medical, Dispensarul Grădiştea a evidenţiat „Este foarte importantă această activitate pentru că aici s-au deplasat specialist de la Institutul Oncologic Bucureşti unde majoritatea femeilor din Grădiştea nu pot ajunge din motive financiare, de vârstă. De aceea, eu cred că femeile din Grădiştea le mulţumesc specialiştilor veniţi aici şi le-au dat acest ajutor. în trecut aici s-a mai desfăşurat o campanie pentru care avem toată stima şi aducem mulţumiri Patriarhiei şi specialiştilor care au venit aici. Testul Papanicolau este foarte important pentru că în acest fel se depistează anumite boli şi în special cancerul de col uterin”, a menționat  Silvia Stroescu.
Campania de depistarea a cancerului derulată în mediul rural este intens sprijinită de către preoții din teritoriu care țin legătura cu comunitatea și convoacă pacientele la cabinetul medical al comunei, unde ajunge caravana de screening.
Părintele Alexandru Popescu, de la Parohia Grădiştea, a arătat: „Protoculul de colaborare semnat între Patriarhia Română şi Institutul Oncologic Bucureşti este unul foarte important. Iată că de la Sfântul Vasile cel Mare, Biserica Ortodoxă se implică nu doar din punct de vedere spiritual, dar şi din punct de vedere al sănătăţii trupeşti şi atunci noi toţi avem exemplul său. Acolo unde noi nu putem, iata ne bucurăm că voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului s-au implicat şi au venit în sprijinul nostru, în mediu rural.  Ne bucurăm că la această campanie participă credincioşi de pretutindeni, atât cei care sunt creştini practicanţi, cât şi cei care nu sunt creştini practicanţi. Cei care nu sunt practicanţi, iată văd că Biserica face ceva, se implică social, văd anumite lucruri care în presă, în media sunt neglijate. Astfel, se dă un exemplu tuturor, se arată că Biserica Ortodoxă priveşte omul per ansamblul său, îngrijindu-se şi de sufletul şi de trupul omului. Mulţumim pentru implicare Preafericitului Părinte Patriarh Daniel care prin purtarea de grija şi permanenta osteneală, iată a reuşit să pună pe picioare acest proiect şi să ne binecuvânteze, să ne arate că deşi suntem la graniţa cu judeţul Ialomiţa, cu toate acestea prin grija Preafericirii sale aţi venit şi la noi. Mulţumim voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului şi ne bucurăm, cu siguranţă cei care au fost prezenţi au conştientizat şi vor conştientiza pe mai departe ce înseamnă un suflet sănătos dar şi un trup curat”.
Cancerul de col uterin este o afecțiune malignă a celulelor ce căptușesc suprafața colului. În România sunt diagnosticate anual peste 4000 de femei cu cancer de col uterin. Dintre toate tumorile maligne, cancerul de col uterin este cel care poate fi controlat și prevenit cu ajutorul testării periodice. Programele populaționale de screening, desfășurate o dată la 3 sau la 5 ani, pot reduce incidența acestei boli cu 80%.
Programul derulat de către Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului se adresează femeilor cu vârsta peste 25 de ani, care nu au diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Testarea se oprește la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani, numai dacă au ultimele 3 frotiuri Papanicolaou normale. Nu sunt eligibile femeile care prezintă absență congenitală a colului uterin, histerectomie totală pentru afecțiuni benigne, femei cu diagnostic de neoplasm col uterin sau alte forme de cancer genital.
Testul Babeș-Papanicolau presupune o recoltare de secreție vaginală care se va examina la microscop. Este o investigație absolut nedureroasă!
Factorii de risc pentru apariția neoplasmului de col uterin sunt infecția HPV (virusul Papilloma uman); infecția cu virusul herpes Hominis tip 2 (HSV 2); infecția HIV/SIDA; debut precoce al vieții sexuale; igiena deficitară; sarcini multiple; anticoncepționale orale și promiscuitate sexuală.
Toți preoții din mediul rural susțin campania derulată de către voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului împreună cu medicii de la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” Bucureşti. De altfel, părintele Ștefan Dan Marian, de la Parohia Sudiți, comuna Nuci – Ilfov, a venit, sâmbătă, la campania derulată la Grădiștea pentru a afla cum poate să organizeze mai bine ediția campaniei care data viitoare va avea loc la comunitatea pe care o păstorește din comuna Nuci.
„Ne bucurăm pentru această iniţiativă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, ne bucurăm că se desfăşoară şi astfel de activităţi la noi în Arhiepiscopie. Noi ne oferim voluntari să ajutăm oamenii, să le aducem la cunoştinţă despre această campanie şi tot ceea ce este de folos pentru sănătatea trupului în comunitatea noastră. Am venit aici sa luam pulsul acestei campanii, fiind prima ediţie care se desfăşoară şi să ne organizăm şi noi acolo la Nuci cum putem mai bine ca lucrurile să meargă perfect pentru domnii doctori care vor veni, dar şi pentru femeile care vor aştepta la examinare”, a declarat preotul Ştefan Dan Marian, Parohia Sudiţi, Comuna Nuci, Ilfov.
Toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt derulate de către voluntari sub coordonarea părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here