Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, împreună cu părintele Ciprian Grădinaru, și-au îndreptat atenția către bolnavii internați la Institutul Oncologic din Capitală, cărora le-au adus mângâiere, colinde, dar și 300 de pachete cu alimente bio, cărți de rugăciuni și iconițe informează Departamentul de presă.
La Institutul Oncologic din București a fost zi de bucurie atât pentru pacienți, cât și pentru medici și asistenți. Moș Crăciun a venit cu multe daruri. Dacă cei mici s-au bucurat de programul artistic susținut de masteranzi și profesori ai Facultății de Arte, din cadrul Universității „Hyperion”, pe cei mai vârstnici i-a încântat recitalul de colinde susținut de o parte a Grupului Psaltic „Anastasis” al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.
Părintele arhimandrit, Ciprian Gradinaru, a declarat: „Ziua de 21 decembrie este o zi importanta pentru medicina românească. Este ziua consacrată supravieţuitorului de cancer, celor care au trecut acest mare examen al vieţii, încercarea cu cancerul sau lupta cu cancerul sau cum spun medicii „a doua viaţă”, pentru că, după cum se ştie, cancerul a luat o amploare foarte mare, explozibilă şi incontrolabilă. Întrucât este o boală grea şi necruţătoare decimează şi marchează foarte mult universul uman. De aceea, cei care au supravieţuit şi supravietuiesc acestei grele încercări pe care o trec doar cu ajutorul Bunului Dumnezeu şi cu ajutorul medicilor serbează, azi, această zi importantă. Din experienţa de la spovedit şi din experienta cu credincioşii, cea mai grea veste pe care o poate da medicul unui pacient este aceea de a-i da vestea că este diagnosticat cu această boală grea şi necruţătoare. De aceea, noi cei de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului cu binecuvantare a Prea Fericitului Părinte Patriarh Daniel suntem, astăzi, prezenţi la Institutul Oncologic din Bucuresti să bucurăm cu bucuria naşterii Mântuitorului Iisus Hristos pe cei aflaţi în suferinţă”.
Peste 80.000 de noi cazuri de cancer apar anual în România, iar 50.000 de oameni mor din cauza maladiilor oncologice, conform statisticilor deţinute de către Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).
„Activitatea de astăzi a fost la iniţiativa Părintelui Ciprian şi având în vedere că, cu ani în urmă, organizăm pe 21 decembrie „Ziua Supravieţuitorului de cancer” cu „Liga Română de Cancer”, ne-am gândit să reiterăm acest eveniment. Cu ajutorul dansului şi al voluntarilor şi al oamenilor de bine care au finanţat această campanie am reuşit să facem 300 de pachete cu produse bio, produse de care au nevoie pacienţii oncologici. Pe lângă activitatea de astăzi, vom avea un parteneriat pe termen lung cu Patriarhia, fiind un sprijin în organizarea unei campanii de screening de col uterin. Momentan, am început pentru Bucureşti şi Ilfov şi ulterior, probabil că printr-un program pe fonduri să dezvoltăm şi în ţară”, a subliniat dr. Lidia Kajanto, managerul Institutului Oncologic București.
Un raport al Agenţiei Internaţionale de Cercetare a Cancerului prezintă cancerul de plămâni ca fiind cel mai frecvent tip de cancer în România, urmat de cel colorectal, de sân, de prostată şi de col uterin.
Conform aceluiaşi raport, în România, riscul de a face cancer înaintea vârstei de 75 de ani este de 23 la sută din totalul populaţiei, respectiv de 28 la sută la bărbaţi şi de 19,1 la sută, în rândul femeilor. De altfel, numărul de îmbolnăviri de cancer, din ultimii 30 de ani, s-a dublat, iar depistarea precoce și tratamentul curativ ar putea evita decesul la o treime din pacienți.
„Astăzi, am desfăşurat o activitate social-filantropică, aici, la Institutul Oncologic Bucureşti. Am venit cumva să aducem Crăciunul în casele acestor oameni suferinzi şe-am adus bucate alese, după cum ştim, ei au un regim alimentar special. Am adus, totodată, şi colinde prin grupul Anastasis şi teatru de păpuşi pentru copiii. A fost o activitate foarte frumoasă şi ce aş putea să spun decât că îi aşteptăm acasă pentru că este foarte greu să fii în spital şi singur de sărbători”, a punctat Dănuţ Viorel Prună, coordonatorul grupului de voluntari al Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.
La finalul spectacolului, părintele Ciprian Grădinaru, însoțit de voluntari şi medici ai spitalului, au trecut pe la saloanele pacienților și le-au oferit pachetele cu alimente, iconițe și cărți de rugăciuni.