Foto: Pixabay
Considerat o ”boală de bătrâneţe”, reumatismul articular afectează nu doar persoane aflate la vârsta a doua, ci şi copii sau adolescenţi susţin medicii.
Afecţiunea poate apărea din cauze ereditare, ca urmare a unor infecţii ale gâtului, dentare sau intestinale, dezechilibre hormonale sau a prezenţei unor toxine în sânge, afirmă  specialistul Bio Ortoclinic, dr. Ion Manea, care explică în ce mod pot fi ameliorate durerile şi cum se manifestă boala.
Termenul medical “reumatism” include toate afecţiunile dureroase, acute sau cronice, care influenţează funcţionarea normală a aparatului locomotor. Pe lânga durerea locala, simptomele pot include: inflamaţii, înroşire la nivelul pielii, rigiditate musculara sau chiar căldură locală. Mai mult, formele cronice pot duce la deformări articulare şi la reducerea mobilităţii până la blocaj articular.
În cazul copiilor, reumatismul poate fi provocat de infectarea cu un streptococ şi duce la inflamarea articulaţiilor  mari şi a inimii, dar şi la febră. ”Boala se instalează la copii şi adolescenţi cu vârsta între 4 şi 15 ani, pe fondul unei infecţii cu streptococ, netratată corespunzător. Boala trebuie tratată imediat, cu antibiotice si corticosteroizi, conform sfatului medicului specialist. Unele din aceste tratamente, în funcţie de caz, pot dura chiar şi luni de zile”, susţine dr. Ion Manea.
Potrivit specialistului persoanele reumatice meteosensibile, indiferent de vârstă,  sesizează o conexiune directă între intensitatea durerii şi scăderea presiunii atmosferice, în zilele reci sau ploioase.
”Chiar dacă nu există dovezi medicale care să ateste sau să infirme o eventuală legătură între reumatism şi starea vremii, se ştie foarte clar că frigul accentuează problemele articulare, aşa că toţi cei care au astfel de afecţiuni trebuie să se protejeze mai bine”, explică medicul.
Ce ameliorează simptomele
– Căldura locală sau băile calde sunt un calmant foarte bun în momentele în care durerea se acutizează. Ele se efectuează conform recomandării, pentru că şi prea multă căldură poate face rău.
–   Pe termen lung, este recomandată o alimentaţie bogată în peşte, fructe, legume (sunt indicate fasolea verde şi usturoiul, de exemplu) şi sucuri naturale.
– Antiinflamatoare nesteriodiene, începând de la aspirină (care, atenţie, nu este recomandată alergicilor, persoanelor care suferă de boli de stomac şi de coagulare a sângelui, dar nici copiilor de până la vârsta de 13 ani, pentru că le poate provoca sindrom Reye, afectându-le creierul şi ficatul) pot diminua, pe moment durerile şi inflamaţiile.
– În toate cazurile pacienţii trebuie neapărat să se prezinte la medic, pentru stabilirea unui diagnostic corect, în vederea efectuării de analize şi stabilirea unui tratament adecvat medicamentos, balneofizioterapeutic, în funcţie de caz.
Formele cronice ale reumatismului pot fi încadrate în mai multe grupe principale:
– Reumatisme infecţoase, care sunt provocate de infectarea articulaţiei cu un germen (artrită gonococică, artrită tuberculoasă);
– Reumatisme inflamatorii, cauzate de boli de sistem precum: poliartrita reumatoidă, spondiloartropatia, artrita psoriazică, lupus eritematos, angeite;
– Reumatisme degenerative care apar ca efect al uzurii articulaţiilor (artroza membrelor), al efortului puternic şi prelungit (hernia discală) sau al ambelor cauze (sindromul îngustării canalului carpian);
– Afecţiuni inflamatorii periarticulare (afectează zona din jurul articulaţiilor): tendinite, periartrite, bursite (apă la genunchi, apă la cot, etc.);
– Afecţiuni hematologice sau tumorale precum: mielom multiplu sau metastaze canceroase osoase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here