Foto Credit: Dan Prună/Voluntarii Paraclisului CMN
Campania „Prevenție și Educație pentru Sănătate” derulată de către voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului Ediţia ajunsă la a 41 a esiţie  a avut loc joi, în localitatea Călugăreni, din judeţul Giurgiu.
Este pentru prima dată când specialiştii – voluntari se adresează tinerilor din această zonă a ţării,. Prezentările susţinute de către un medic psihiatru, un medic stomatolog, un nutriţionist şi un profesor de instruire clinică, au avut ca tme fenomenul de bullying, igiena orală, corporală, posturală şi elemente de nutriţie.
„A fost o experienţă foarte frumoasă pentru mine şi mă bucur că am putut să le prezint elevilor câteva lucruri simple legate de un fenomen răspândit, dar care este ignorat şi anume Bullyingul, adică fenomenul de hărţuire, de intimidare, de agresare care apare în mediul şcolar. Este un fenomen care necesită o atenţie deosebită, o implicare a profesorilor, a părinţilor, psihologilor în vederea prevenirii, având în vedere că, în timp, poate duce la o suferinţă foarte serioasă a celui care este agresat. Un copil agresat ar trebui să comunice cu adulţii – profesori sau părinţi, care trebuie să ia măsuri şi să nu ignore acest fenomen care este real şi destul de răspândit. Un caz dacă este descoperit din timp, lucrurile pot fi rezolvate uşor, dar dacă este ignorat sau descoperit foarte târziu, poate duce la depresii, la tulburări anxioase, la probleme de sănătate mintală deosebit de importante. Este foarte important să dezvoltăm abilităţile emoţionale şi sociale ale copilului. De obicei, copiii care sunt expuşi agresivităţii celorlalţi sunt copii izolaţi, copii care comunică cu dificultate, sunt cei care nu au prieteni şi nu-şi exprimă emoţiile. Prin urmare, dacă constatăm că avem în clasă un copil care nu comunică destul de bine, să-i acordăm mai multă atenţie şi să încercăm să-l încurajăm să-şi exprime emoţiile şi chiar să-l îndrumăm către un psiholog sau psihiatru pentru dezvoltarea abilităţilor de comunicare”, a atras atenţia, medicul  primar – Psihiatrie Pedriatică   Bogdan Budişteanu.
Cea mai recentă campanie socială cu privire la fenomentul de bullying din şcolile româneşti, arată că 25% dintre elevi sunt abuzaţi fizic şi psihic în timpul recreaţiilor, fiind înregistrate aproximativ 8.000 de cazuri noi, în primul semestru al anului şcolar 2016-2017.
„Ca de fiecare dată, le-am povestit copiilor despre periajul corect, mijloacele auxiliare periajului, i-am invitat lângă mine să-mi arate dacă au înţeles cum se face periajul corect, au vrut chiar toţi să vină să-mi arate, au fost receptivi. Şi, de asemenea, le-am spus că este necesar să meargă, de două ori pe an, la medicul stomatolog, chiar dacă nu au nicio problemă pentru că, astfel, medicul poate descoperi eventualele căriuţe de care ei nu ştiu”, a punctat Claudia Buduna, medic stomatolog.
Prezentarea tehnicilor de periaj dentar este binevenită deoarece, în ţară, stăm foarte prost la acest capitol. Românii au folosit anul trecut, în medie, puţin peste un tub de pastă de dinţi, cu o creştere uşoară datorată mediului rural, iar cei din mediul urban schimbă periuţa o singură dată la doi ani, potrivit unui studiu prezentat, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii Orale.
„Le-am prezentat copiilor noţiuni generale de igienă corporală şi igienă posturală. La cei mici, clasele 0-4 am accentuat pe igienă generală, pe importanţa spălării mâinilor şi a corpului, iar la cei de la clasele 5-8, am insistat pe igiena posturală, pe faptul că trebuie să contientizeze că pe timpul zilei, atât la şcoală, cât şi acasă, au posturi greşite, care, în timp, duc la dureri şi chiar şi deformări. Ei trebuie să conştientizeze aceste posturi şi să le corecteze pentru că la vârsta aceasta pot să şi le corecteze singuri. Mai mult de atât, să facă nişte exerciţii mici din oră în oră de stretching şi de îndreptare a coloanei, a atras atenţia Gelu Costache, profesor de Instruire Clinică.
Primii ani de şcoală înseamnă pentru un copil şi un posibil debut al unor boli ce afectează coloana vertebrală, deformând-o. Este vorba mai ales de scolioze şi cifoze, afecţiuni care tratate necorespunzător pot avea complicaţii grave. De atflel, studii recente susţin că un ghiozdan prea greu sau de proastă calitate poate să deformeze coloana vertebrală a copilului.
„Activitatea de astăzi mi s-a părut foarte frumoasă şi educativă. Mi-a plăcut că am învăţat cum să-mi periez dinţii corect. Îmi place să am mereu un zâmbet frumos. Referitor la fenomenul de Bullying pot să spun că am întâlnit astfel de cazuri, sper ca eleviii să bage la cap cele spuse de domnul doctor psihiatru şi să fie mai cuminţi”, a spus eleva Alexa, prezentă la prezentarea voluntarilor.
Ea a adăugat „Mi s-a părut foarte frumoasă prezentarea pentru că multe din cele spuse chiar sunt cazuri reale întâlnite şi în şcoala noastră, inclusiv cazuri de bullying şi comportamente deplasate precum acela de a pune porecle colegilor. Şi explicarea tehnicii de periaj oral a fost binevenită pentru că nu ştiu dacă toţi colegii mei o ştiau… Despre nutriţie – nu ştiu dacă mulţi vor respecta indicaţiile nutriţionistrului-voluntar pentru că tentaţia fast food-ului este foarte mare la tineri”.
 La rândul său Ochean Maria, profesor de limba română la Scoala cu clasele 1-8 Călugăreni, din Județul Giurgiu a subliniat: „Prezentarea voluntarilor vine în sprijinul activităţilor noastre şi completează informaţiile de care au mare nevoie copiii pentru a-şi menţine sănătatea orală, fizică şi intelectuală. Mulţumim din suflet organizatorilor acestor sesiuni de comunicare cu elevii. Sperăm să mai vină voluntarii şi altădată cu astfel de informaţii benefice care vin în sprijinul elevilor şcolii noastre”.
Dănuţ Pună, coordonatorul grupului de voluntari al Paraclisului Catedralei Mânuirii Neamului a evidenţiat .
” Este ediţia cu numărul 41 a campaniei şi a fost o activitate foarte reuşită. Copiii au fost foarte receptivi, au adresat foarte multe întrebări medicilor. Această campanie este utilă deoarece le furnizează noţiuni despre diverse specialităţi medicale. Astăzi, am avut invitat un medic psihiatru care a mai participat ca voluntar la campania „Sănătate pentru sate”. Totodată, am mai avut prezent un profesor de instruire clinică care le-a vorbit copiilor despre igiena generală şi posturală. De asemenea, ne-am mai bucurat de prezenţa unui medic stomatolog şi a unui nutriţionist. Prin aceste campanii urmărim să diminuăm cazurile de îmbolnăvire, cazuri pe care le-am întâlnit, în general, în campania „Sănătate pentru sate”, iar acum ne adresăm copiilor pentru a preveni aceste fenomene, mai frecvente în mediul rural. Aş dori, pe această cale, să mulţumesc sponsorului nostru Carrefour România care ne sprijină, de fiecare dată, cu aceste produse de igienă orală şi corporală. Aceste produse le oferim, de fiecare dată, când mergem în campanii beneficiarilor. De asemenea, aş dori să le mulţumesc şi voluntarilor pentru că aceasta campanie a ajuns la o cifră record, zic eu, în aproape un an de campanie avem aproximativ 10.000 de beneficiari. Este o campanie foarte reuşită, ajutăm foarte mulţi oameni şi ne dorim să ne extindem din ce în ce mai mult şi să fim, în special, alături de persoanele din mediul rural, având în vedere că acestea au accesul îngreunat la spitale sau cabinete medicale. Luptăm să diminuăm, pe cât posibil, rata îmbolnăvirilor în mediul rural”.
La finalul sesiunii de comunicări, elevii au primit din partea voluntarilor produse de igienă şi multe dulciuri.
Campania „Prevenție și Educație pentru Sănătate” este derulată de către voluntarii Paraclisului Catedralei Mânuirii Neamului sub coordonarea atentă a părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here