Lichidul amniotic, lichidul de protecție ce înconjoară un copil nenăscut, este aruncat ca deșeu medical în timpul livrărilor prin cezariană. Cu toate acestea, există dovezi tot mai mari că acest fluid este o sursă de material biologic valoros, incluzând celulele stem cu potențial de utilizare în terapia celulară și în medicina regenerativă, conform ScienceDaily. O echipă de oameni de știință și clinicieni de la Universitatea Lund din Suedia a dezvoltat acum o metodă în mai multe etape, care include un dispozitiv unic de colectare și tehnici noi de recoltare și prelucrare a celulelor, care permit recoltarea în siguranță a lichidului amniotic pentru cantități mari de celule.
Noua metodă este utilizată în combinație cu livrările prin cezariană și cu milioane de secțiuni cezariene efectuate anual în întreaga lume, apare potențialul pentru o rezervă neexploatată de celule stem și molecule bioactive valoroase în fluidul care urmează să fie utilizat .
“Am aratat că, folosind dispozitivul nostru, putem colecta până la un litru de lichid amniotic la livrările prin cezariană. Colecția a adaugat în medie 90 de secunde la operație și a fost în siguranță atăt pentru mama, cât și pentru copil”, spune profesorul asociat Andreas Herbst, medic și autor corespunzător al studiului.
Dispozitivul de colectare, care a fost construit cu materiale plastice bio-inerte și tehnici de imprimare 3D, formează o garnitură cu cavitatea fetală, permițând colectarea blândă și sterilă a unor volume mari de lichid amniotic, fiind, totodată, în siguranță pentru mamă și copil. Fluidul colectat conține celule specializate cu potențial terapeutic ridicat. Tipul celular pe care protocolul curent îl purifică se numește celulă mezenchimală (MSC).
MSC pot fi obținute din alte țesuturi din organism și au demonstrat deja potențialul terapeutic pentru bolile imunologice și inflamatoare, precum bolile cardiovasculare, diabetul, artrita și tulburările neurodegenerative. Cu toate acestea, dificultatea de a obține un număr suficient de astfel de celule limitează utilizarea lor largă în terapia celulară și în aplicațiile de reparații tisulare. După spusele profesorului asociat și autor al studiului, Niels-Bjarne Woods: “fluidul amniotic pe termen lung, fiind o sursă de țesut ușor de obținut și abundent, poate fi soluția pentru terapia celulară bazată pe MSC și pentru aplicațiile de medicină regenerativă”.
Deoarece colecțiile implică secțiuni cezariene planificate, nu sunt necesare proceduri medicale invazive suplimentare pentru izolarea MSC, spre deosebire de izolarea MSC de la măduva osoasă.
Grupul de cercetare a arătat, de asemenea, o altă utilizare potențială pentru celulele MSC purificate din lichidul amniotic pe termen lung. Prin transformarea acestor celule într-o stare de celule stem embrionare, acestea pot da naștere la toate tipurile de celule diferite ale corpului, cum ar fi celulele neuronale, celulele sanguine și celulele inimii, printre altele.
„Combinația acestui dispozitiv nou și metodele de selecție și cultivare cuplate pot fi revoluționare pentru domeniul celulelor stem, deoarece cantități mari de MSC de la nou-născuți pot fi furnizate prin utilizarea acestui material rezidual. Standardele de siguranță pe care le respectăm sunt, de asemenea, un factor esențial pentru aprobarea clinica. Următorul pas evident este de a evalua aceste celule în continuare în laborator și, dacă este de succes, în modele de boli”, spune dr. Marcus Larsson, clinician și autor pentru publicație.
Obiectivul pe termen lung constă în adoptarea de către clinicile din întreaga lume a acestei metode de colectare a lichidului amniotic și, făcând acest lucru, numărul de MSC obținute ar crește rapid pentru a fi în cele din urmă suficiente în tratarea oricărei persoane care corespunde genetic și care are nevoie de terapie bazată pe MSC individualizat.
“Acum, că am demonstrat fezabilitatea de a accesa această sursă de MSC neonatale, speranța noastră este că multe grupuri de cercetare vor începe să lucreze cu aceste celule. Acest lucru va accelera întelegerea deplină a potențialului lor therapeutic”, spune dr. Niels-Bjarne Woods.