Directorul Centrului European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, dr. Marc Sprenger, a atras atenția din 2014 că România se află “în zona roșie”  în ceea ce priveşte consumul de antibiotice. Acesta a opinat că soluțiile privitor la acest aspect depind în mare măsură de “voința politică” .
România este în top 5 în UE la consumul de antibiotice
În 2016 au fost implementate mai multe acțiuni menite să încurajeze utilizarea rațională și ponderată a antibioticelor și să limiteze fenomenul rezistenței la antibiotice.
Este important de subliniat că pentru folosirea incorectă și în exces a antibioticelor responsabilitatea nu este unilaterală.
Românii consumă extrem de multe antibiotice care favorizează şi agravează apariția bacteriilor rezistente la tratament. Consumul excesiv de antibiotice duce la creșterea numărului bacteriilor rezistente la tratament. România este statul din UE cu cel mai mare procent de folosire a antibioticelor fără prescripție medicală. Adeseori pacienții sau familiile lor exercită presiuni asupra farmacistului sau medicului pentru eliberarea unui antibiotic chiar și când folosirea acestuia nu este justificată medical.
În România, acest fenomen este încă semnificativ după cum arată statisticile existente. Antibioticele nu scad febra și nu au efect în cazul răcelilor şi infecţiilor respiratorii Factorul comercial prezent în distribuirea de antibiotice către populație contribuie și el la creșterea nejustificată a consumului de antibiotice, prin metode de promovare chestionabile. Reglementările legale în această privință sunt vagi și rar aplicate. La rândul lor, medicii și farmaciștii prescriu uneori inutil antibiotice în contextul unei medicine defensive la baza căreia stă nu binele pacientului, ci evitarea cu orice preț a unei situații culpabile pentru cadrul medical susţin specialiştii. La aceasta contribuie și informarea insuficientă pe acest subiect chiar în rândul personalului medical.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here